ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ώρα Αποφάσεων: Η θλιβερή «επέτειος» των capital controls, ολέθριο δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

ora_apofaseon

Η συμπλήρωση δύο χρόνων από την επιβολή των capital controls είναι άλλη μια θλιβερή επέτειος για τη χώρα μας. Τα αποτελέσματά της, επώδυνα για την πλειοψηφία των πολιτών, υπενθυμίζουν καθημερινά ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας.

Η καταστροφική απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες και να εγκατασταθούν τα capital controls υπήρξε αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής και ανερμάτιστης συμπεριφοράς της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς τους εταίρους και δανειστές με τη «διαπραγμάτευση» Τσίπρα – Βαρουφάκη. Απόφαση που επιχειρήθηκε, επιτυχώς την πρώτη περίοδο, να φορτωθεί στους «κακούς» και «εκδικητικούς» δανειστές, η οποία, όμως, όπως όλοι πια γνωρίζουν, βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα capital controls επέφεραν οδυνηρό χτύπημα στην ελληνική παραγωγή και τις προσπάθειες εξωστρέφειάς της. Εξαιτίας τους, χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν,  χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ χιλιάδες ακόμα πασχίζουν να επιβιώσουν με αμφίβολα αποτελέσματα. Το εμπόριο συρρικνώθηκε, οι εξαγωγές κατέρρευσαν και η φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό δοκιμάστηκε. Την ίδια ώρα, η ταλαιπωρία και η ανασφάλεια έγιναν καθημερινότητα για εκατομμύρια συμπολίτες μας που πειραματίζονται με νέες μεθόδους αποδοχής και διενέργειας πληρωμών.

Η ολέθρια απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απεδείχθη εξίσου καταστροφική για το Δημόσιο. Η απώλεια της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στις Τράπεζες, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, στέρησε τη χώρα από καθαρά έσοδα στα ταμεία αλλά και από τη δυνατότητα μείωσης του χρέους. Συνεχίζει δε να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και επομένως τον εφιάλτη για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που βλέπουν ότι δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές επενδύσεις και να δημιουργηθούν δουλειές.

Οι κατά καιρούς εξαγγελίες της Κυβέρνησης για «επικείμενη χαλάρωση» των capital controls δεν είναι παρά ένα ακόμα φτηνό τέχνασμα για να διασκεδάσει το κοινό αίσθημα και να χαϊδέψει, με την πολυδιαφημισμένη πλην εντελώς απαξιωμένη επικοινωνιακά «ελπίδα», όσους αναζητούν ένα ψήγμα καλής είδησης. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναταχθεί με εξαγγελίες και μεσοβέζικες λύσεις. Μόνος δρόμος για την αγορά και την επιστροφή της αξιοπιστίας είναι η οριστική άρση των capital controls. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και διάθεση για την πραγματοποίηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Αυτές, όμως, οι προϋποθέσεις είναι αδύνατο να υπάρξουν από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top