ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ώρα αποφάσεων»: Μεγάλη συγκέντρωση και στη Λάρισα- Συντακτική συνέλευση τον Απρίλιο και συνέδριο τον Ιούνιο

Larissa2

Άλλη μια πετυχημένη εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Ώρα αποφάσεων», στη Λάρισα αυτή τη φορά. Στο κατάμεστο «Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο» μίλησαν η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο γραμματέας του Ποταμιού Παντελής Αβραμίδης και ο περιφερειακός συντονιστής Θεσσαλίας του Ποταμιού, Δημήτρης Σακατζής. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Αδάμ.

Οι παρεμβάσεις των ιδρυτικών μελών της πρωτοβουλίας είχαν ως άξονες τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, το χρέος, την πορεία της οικονομίας αλλά και τα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση του Νέου και Ενιαίου Πολιτικού Φορέα.Το δίλημμα δεν είναι «Ή εμείς ή η Δημοκρατική Συμπράταξη αλλά ή όλοι εμείς μαζί  ή ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, η 20ή Φεβρουαρίου ήταν γνωστό σε όλους ότι είναι μια κρίσιμη ημερομηνία για την πορεία της οικονομίας και για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Οι καθυστερήσεις, οι παλινδρομήσεις, η άρνηση εφαρμογής των συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Τσίπρα και η έλλειψη εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου  οδηγούν στην καλύτερη περίπτωση σε μια πολιτική και οικονομική συμφωνία ήττας και περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας –κι αυτό γιατί υπάρχει συνδυασμός περαιτέρω μέτρων ύφεσης και φτωχοποίησης χωρίς λέξη για το χρέος. Στη χειρότερη περίπτωση οδηγούν σε τέταρτο μνημόνιο ή και μεθοδευμένη -απ΄έξω κι από μέσα- έξοδο από την Ευρώπη.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται. Ο συντηρητικός πόλος επιχειρεί, με αλλαγή αρχηγού, την επιστροφή του στην εξουσία, όμως στον οργανικό του πυρήνα παραμένει βαθιά λαϊκιστικός, κρατικιστικός, πελατειακός και αντίθετος στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την οικονομία. Δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση για τη χώρα. Δεν πρέπει να λάβει λευκή επιταγή.

Από την άλλη, η γερασμένη λαϊκίστικη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται κοινωνικά και εθνικά επικίνδυνη στην κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να διακινδυνεύει για μία ακόμα φορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και νέα βύθιση της οικονομίας, φτωχοποιώντας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο προοδευτικός πόλος αντιμετωπίζει τεράστια κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας παρωχημένη και παρακμιακή ρητορική, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη που συμβάλλει στη διάσωση και ανόρθωση της χώρας, θέτοντας κυνικά το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον.

Το προοδευτικό κίνημα, για να γίνει ξανά ισχυρός, ανταγωνιστικός και διακριτός πόλος απέναντι στον συντηρητισμό, χρειάζεται  δομικές, ιδεολογικές και πολιτικές αλλαγές που συνοψίζονται  στο τετράπτυχο:

  • Αντιλαϊκισμός στην πολιτική, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτικό ήθος και υπεράσπιση της αλήθειας.
  • Στροφή στην παραγωγή, που σημαίνει έμπρακτη άρνηση του παρασιτικού καταναλωτικού προτύπου με δανεικά.
  • Προτεραιότητα στην είσοδο νέων ανθρώπων στην παραγωγή και στην πολιτική.
  • Ήττα του Σύριζα και διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, με ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων» πιστεύει σε αυτά τα προτάγματα και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται μαζί με την προοδευτική κοινωνία μέχρι την ολοκληρωμένη αποτύπωσή τους σ’ ένα Νέο και Ενιαίο Προοδευτικό Κόμμα. Σε αυτή τη βάση προχωρούμε στην πιο προωθημένη πράξη ενότητας. Εστιάζουμε σε όσα μπορούν να ξεκινήσουν από αύριο, αφού αξιοποιήσαμε και συνθέσαμε όλες τις απόψεις που κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο:

  • Πραγματοποίηση Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης του προοδευτικού χώρου τον Απρίλιο, αμέσως μετά το Πάσχα, και εκλογή αρχηγού από τη βάση, με τη συμμετοχή όλων.
  • Ιδρυτικό συνέδριο του Νέου κόμματος τον Ιούνιο, ακολουθούμενο από τη δημιουργία οργανώσεων του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα.

Όποιος θέλει τον προοδευτικό πολίτη στο προσκήνιο, συνδιαμορφωτή και συμμέτοχο, όποιος πράγματι επιθυμεί την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση, δεν μπορεί να αρνηθεί μια τόσο καθαρή πρόταση. Γι’ αυτό, όποιοι με αήθεις ανακοινώσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα διάσπασης, όποιοι λένε όχι στην ενότητα, τότε, εκ των πραγμάτων λένε ναι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου και της δραχμής.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top