ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ώρα Αποφάσεων: «Χανιά όπως Ελληνικό»

PolitexneioKritis

Ως βαθιά αντιλαϊκές χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις για την επένδυση στο κτήριο Rosa Nera του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Ώρα Αποφάσεων, καθώς στερούνται περιεχομένου και ρεαλιστικής αντιπρότασης, απαξιώνοντας τη δημόσια περιουσία.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το Πολυτεχνείο Κρήτης αγόρασε το 1985 το Κτήριο της Vης Μεραρχίας (2.100 τ.μ.), τους Στρατώνες (400 τ.μ.) και τον αύλειο χώρο έναντι του ποσού των 140.000.000 δρχ. Το Ίδρυμα, ως αυτοδιοικούμενο ν.π.δ.δ. από το άρθρο 16 του Συντάγματος, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της αξιοποίησης της περιουσίας του, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο ετήσιος Τακτικός Προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών μειώθηκε από 4,5 εκατ. € σε μόλις 1,1 εκατ. €.

Η Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ως ν.π.ι.δ., στην οποία έχουν εκχωρηθεί από την Σύγκλητο  τα ακίνητα, που δεν χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, αποφάσισε την ενοικίαση της Μεραρχίας, των Στρατώνων και των Φυλακών, έναντι ενοικίου 365.000€ ετησίως για 25 χρόνια, με την υποχρέωση αναστύλωσης των κτηρίων και της Πλατείας.

Επιπλέον, όλες πλέον οι δραστηριότητες (εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές) έχουν μεταφερθεί από το 2014 στην Πολυτεχνειούπολη. Είναι φυσικό, επομένως, το ίδρυμα να προσπαθεί να καλύψει το κενό του 75% στον προϋπολογισμό του από την αξιοποίηση της περιουσίας του. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υποχρεωμένο να υπολειτουργήσει, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Η Ώρα Αποφάσεων πιστεύει ότι:

Οι αντιδράσεις, χωρίς περιεχόμενο και, κυρίως, χωρίς ρεαλιστική αντιπρόταση, απαξιώνουν την δημόσια περιουσία,  στερούν πόρους από την Παιδεία και καταργούν το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος. Άρα είναι βαθιά αντιλαϊκές. Το παράδειγμα όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και του τρόπου αξιοποίησης των αξιόλογων και ιστορικών κτιρίων τους, οφείλει να μεταφερθεί και στη χώρα μας, όπως έχει ήδη συμβεί με το Ιμαρέτ στην Καβάλα.

Εξ άλλου, το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα πλήρως αυτοδιοικούμενο ίδρυμα, που έχει το δικαίωμα της αξιοποίησης της περιουσίας του για την συνέχιση της λειτουργίας του με τον τρόπο που εκείνο επιλέγει, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους. Τα εμπόδια, που προσπαθεί η κυβέρνηση να προβάλει, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, παραπέμπουν στην επιχείρηση «όχι στο Ελληνικό» «όχι σε κάθε επένδυση».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top