ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη θα συναντηθούν Τραμπ και Κιμ

trump-kim2

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας θα συναντηθούν στις 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Θα προσπαθήσουμε και οι δύο να γίνει μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για την Παγκόσμια Ειρήνη» πρόσθεσε ο Τραμπ στο μήνυμά του.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη ανάμεσα σε εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο και Βορειοκορεάτη ηγέτη.

 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ταξίδεψε δύο φορές τους πρόσφατους μήνες στη Βόρεια Κορέα και συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για να προετοιμάσει την συνάντηση.

Μια μέρα πριν την ανακοίνωση της ημερομηνίας, η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε τρεις Αμερικανούς φυλακισμένους. Η κίνηση χαιρετίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο που ευχαρίστησε τον ηγέτη της Β. Κορέας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Κιμ θέλει να φέρει την χώρα του «στον πραγματικό κόσμο».

«Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό» είπε. «Το επίτευγμα για το οποίο θα είμαι πιο περήφανος από όλα – αυτό είναι μέρος του – είναι όταν θα αποπυρηνικοποιήσουμε ολόκληρη την χερσόνησο».

Πριν δύο εβδομάδες ο Κιμ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας σε μια ιστορική στιγμή. Επίσης ταξίδεψε δύο φορές στην Κίνα για να συναντησει τον πρόεδρο Σι Ζινπινγκ.

Η Κίνα είναι σύμμαχος κλειδί για την απομονωμένη Βόρεια Κορέα, που διοικείται από την οικογένεια Κιμ από το 1948.
Οι προσπάθειες για ειρήνη αποτελεί στροφή 180 μοιρών για τον Τραμπ, που με τα εμπρηστικά του μηνύματα στο Twitter είχε προκαλέσει φόβους για ένοπλη σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο εν μέσω της διπλωματικής προσπάθειας που γίνεται, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν πρότεινε τον πρόεδρο Τραμπ ως υποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης.

«Καλωσορίζουμε την συνάντηση κορυφής που θα γίνει στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου» ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ν. Κορέας. «Ελπίζουμε ότι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου καθώς επίσης και η διαρκής ειρήνη στην περιοχή θα είναι το επιτυχές αποτέλεσμα μέσα από αυτή την συνάντηση κορυφής».

Η Σεούλ και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να βάλουν και επίσημα τέλος στον πόλεμο της Κορέας.

Αν και η Βόρεια Κορέα έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να απαλλαγεί από το πυρηνικό της οπλοστάσιο, δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα από την Σεούλ και την Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ διατηρούν 35.000 στρατό στην Νότια Κορέα και κάνουν τακτικά κοινές ασκήσεις με το Νότο, κάτι που εξοργίζει τον Βορρά. Επίσης οι ΗΠΑ διατηρούν «πυρηνική ομπρέλλα» πάνω από τη Νότια Κορέα, κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν πιθανή πυρηνική επίθεση εναντίον του συμμάχου τους.

Η Βόρεια Κορέα έκανε την πρώτη δοκιμή πυρηνικού όπλου το 2006 και από τότε προσπάθησε να αυξήσει και να βελτιώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται ότι διαθέτει πυραύλους αρκετά ισχυρούς ώστε να πλήξουν την αμερικανική ενδοχώρα.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top