ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπεύθυνος για τον εκτροχιασμό των συνομιλιών

Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (C) gives a press conference following the UN-sponsored Cyprus peace talks on January 12, 2017 in Geneva.  / AFP / PHILIPPE DESMAZES        (Photo credit should read PHILIPPE DESMAZES/AFP/Getty Images)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θα τεθεί εκτός των μελλοντικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico επικαλούμενο δύο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις. Οι εν λόγω αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ διατάραξε τις εύθραυστες συνομιλίες στη Γενεύη. Το δημοσίευμα του Politico αναφέρει ότι η επόμενη συνάντηση για το Κυπριακό θα γίνει σε επίπεδο επικεφαλής κυβερνήσεων και όχι σε επίπεδο υπουργών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέρριψε κατηγορηματικά αυτά τα δημοσιεύματα  και σημειώνει στο ΑΠΕ  πως «αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους, εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, στη Γενεύη είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι.

Τα δημοσιεύματα είπε ότι «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα». Για παράδειγμα, όπως είπε, λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ανέφερε πως τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και ο ίδιος πρότειναν να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά  το ότι έπρεπε να συνεχιστούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πώς θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. «Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι «καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά, ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες».

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top