ΕΙΔΗΣΕΙΣ

NASA: Επτά πλανήτες και ένας νάνος

exoplanets

Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Spitzer ανακάλυψε το πρώτο γνωστό σύστημα επτά πλανητών στο μέγεθος της Γης γύρω από ένα άστρο. Τρεις από αυτούς τους πλανήτες μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς νερού στην επιφάνειά τους.

Το άστρο γνωστό ως TRAPPIST-1 είναι ένα μικρό, αχνό ουράνιο σώμα στον αστερισμό του Υδροχόου. Βρίσκεται 40 έτη φωτός από την Γη, σχετικά κοντά αστρονομικά, αλλά περίπου 44 εκατομμύρια χρόνια μακριά με την ταχύτητα ενός εμπορικού αεροπλάνου. Με μέγεθος μόλις το 8% του Ήλιου μας και οριακά μεγαλύτερο του πλανήτη Δία, ενώ η φωτεινότητά του είναι μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου. Έτσι οι πλανήτες του που έχουν το μέγεθος της Γης φαίνονται μεγάλοι.

Οι ερευνητές είπαν ότι η εγγύτητα του συστήματος σε συνδυασμό με το αναλογικά μεγάλο μέγεθος των πλανητών του σε σχέση με το άστρο συνθέτουν ένα καλό στόχο για μελέτη. Ελπίζουν να σαρώσουν τις ατμόσφαιρες των πλανητών για πιθανά χημικά αποτυπώματα ζωής.

Από τους επτά εξωπλανήτες (Trappist-1b, c, d, e, f, g και h), οι έξι βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης .

Γραφική απεικόνιση του TRAPPIST-1 και των πλανητών του με βάση τα γνωστά δεδομένα για το μέγεθος, τη μάζα και τις αποστάσεις της τροχιάς τους . REUTERS/NASA/JPL-Caltech

Γραφική απεικόνιση του TRAPPIST-1 και των πλανητών του με βάση τα γνωστά δεδομένα για το μέγεθος, τη μάζα και τις αποστάσεις της τροχιάς τους . REUTERS/NASA/JPL-Caltech

«Η ανακάλυψη αυτή μας υποδεικνύει ότι η ανέρευση μιας δεύτερης Γης δεν είναι ζήτημα “αν”, αλλά “πότε”» είπε σε συνέντευξη τύπου ο Thomas Zurbuchen, επικεφαλής επιστήμονας της NASA.

Ακόμα και αν οι πλανήτες δεν έχουν τώρα ζωή, μπορεί να εξελιχθεί. Ο TRAPPIST-1 έχει ηλικία τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων χρόνων, αλλά προσδόκιμο ζωής 10 τρισεκατομμύρια χρόνια. Ο ήλιος σε σύγκριση είναι στα μισά των 10 δισεκατομμύριων χρόνων ζωής του.

Σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, όταν πάψει να υπάρχει το ηλιακό σύστημα, ο TRAPPIST-1 θα είναι ακόμα «μωρό» λένε οι αστρονόμοι. «Καίει υδρογόνο με τόσο αργό ρυθμό που θα υπάρχει σε άλλα 10 τρισεκατομμύρια χρόνια, που είναι αρκετά για να εξελιχθεί ζωή» λέει ο αστρονόμος Ignas Snellen του Ολλανδικού Αστεροσκοπείου.

Οι μάζες, το μέγεθος και η πυκνότητα των επτά εξωπλανητών είναι παρόμοια με της Γης. Πιθανότατα είναι και αυτοί βραχώδεις, ενώ μπορεί να έχουν νερό σε υγρή μορφή (ιδίως οι ενδιάμεσοι Trappist-1e, f και g), κάτι που προς το παρόν πάντως αποτελεί απλή εικασία, καθώς δεν υπάρχει τρόπος για να επιβεβαιωθεί.

Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο τους σε μιάμιση έως 13 γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους τους). Αν και βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο άστρο τους από ό,τι η Γη στον Ήλιο, δεν «ψήνονται» από αυτό, επειδή το Trappist-1 είναι ένα πολύ πιο ψυχρό άστρο, άρα εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές από οκτώ χώρες, με επικεφαλής τον Μισέλ Γκιγιόν του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών και Αστροφυσικής του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Τον Μάιο του 2016 ο Γκιγιόν και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει τρεις εξωπλανήτες γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, που ονομάσθηκε έτσι επειδή η ανακάλυψη έγινε με τη «μέθοδο της διάβασης» από το ρομποτικό μικρό βελγικό τηλεσκόπιο Trappist διαμέτρου 0,6 μέτρων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Τώρα, συνδυάζοντας νέες παρατηρήσεις και από άλλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια (μεταξύ των οποίων το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο-VLT του ESO και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA), εντόπισαν άλλους τέσσερις εξωπλανήτες στο ίδιο σύστημα. Οι αστρονόμοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την μελέτη για να μάθουν περισσότερα για το εν λόγω σύστημα, που -όσον αφορά τις τροχιές των πλανητών του- θυμίζει το σύστημα του Δία με τα φεγγάρια του, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλανητικό σύστημα. Όχι μόνο επειδή βρήκαμε τόσους πολλούς πλανήτες σε αυτό, αλλά επειδή όλοι είναι απρόσμενα όμοιοι σε μέγεθος με τη Γη», δήλωσε ο Γκιγιόν.
πληροφορίες από reuters.com / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top