ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολλανδία: Χάνει έδαφος ο ακροδεξιός Βίλντερς

dutch-elections4

Μικρό προβάδισμα δύο εδρών σε βάρος του ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς διατηρούν οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να τερματίσουν πρώτοι, κατακτώντας 24 από τις 150 έδρες της Κάτω Βουλής. Στη δεύτερη θέση, με 22 έδρες, ισοψηφούν το Κόμμα της Ελευθερίας του κ. Βίλντερς και οι Χριστιανοδημοκράτες.

Ο κ. Βίλντερς είχε την πρωτοπορία σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις έως την προηγούμενη εβδομάδα, όμως το τελευταίο διάστημα χάνει συνεχώς δύναμη.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι κεντροαριστεροί Πράσινοι, με 20 έδρες, και ακολουθούν οι κεντροδεξιοί Δημοκράτες66 με 17 έδρες. Οι δύο παραδοσιακές δυνάμεις της αριστεράς, οι Σοσιαλιστές και οι Εργατικοί, έπονται με 15 και εννέα έδρες αντίστοιχα. Στους Εργατικούς ανήκει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τυχόν έξοδος του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό κατά πάσα πιθανότητα θα σημάνει και αλλαγή στην ηγεσία της ευρω-ομάδας.

Καθώς όλες οι μεγάλες παρατάξεις έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βίλντερς, η μοναδική λύση φαίνεται να είναι ένα σχήμα τεσσάρων ή περισσότερων κομμάτων ώστε να υπάρξει ελάχιστη πλειοψηφία 76 εδρών.

Το εκλογικό σύστημα στην Ολλανδία είναι η απλή αναλογική χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα. Περισσότερα από 10 κόμματα αναμένεται να μπουν στην Κάτω Βουλή. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι παράδοση, όμως συχνά χρειάζονται πολλές εβδομάδες για τη συγκρότησή τους.

Η σημερινή κυβέρνηση Ρούτε, που αποτελείται από Φιλελεύθερους και Εργατικούς, σχηματίστηκε 52 ημέρες μετά τις κάλπες του 2012.

86% των Ολλανδών συμφωνούν με τους χειρισμούς για την κόντρα με την Τουρκία

Λίγο πριν τις εκλογές της Τετάρτης, έρευνα της εταιρείας Peil δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ολλανδών πολιτών επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη σκληρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, λίγες ώρες αφού η κυβέρνηση Ρούτε απαγόρευσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς στο Ρότερνταμ για να μιλήσει στην τοπική τουρκική παροικία, και απέλασε την Τουρκάλα υπουργό Οικογένειας η οποία μπήκε οδικώς στη χώρα, το 86% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι συμφωνεί με τις παραπάνω αποφάσεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top