ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διέρρευσαν τα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ για το 2005

trump-fraud

Φόρο 38,4 εκατομμυρίων δολαρίων για εισοδήματα 152,7 εκατ. δολαρίων πλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2005, σύμφωνα με απόσπασμα της φορολογικής του δήλωσης που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο MSNBC, και στη συνέχεια επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Τα ποσά καταδεικνύουν ότι ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φορολογήθηκε με συντελεστή περίπου 25%, χαμηλότερο μεν από το τότε ανώτατο κλιμάκιο του 35%.

Οι δύο σελίδες της δήλωσης Τραμπ που δημοσίευσε το MSNBC δεν φανερώνουν τις ακριβείς πηγές εισοδημάτων του, ούτε αποκαλύπτουν πληροφορίες για επενδυτικές και επιχειρηματικές ενέργειες στο εξωτερικό – δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων του πλανητάρχη.

Αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, σχεδόν 67,4 εκατ. δολάρια, προήλθε από ενοίκια, πνευματικά δικαιώματα και συνεταιρισμούς, που αντανακλούν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων Τραμπ στους κλάδους των ακινήτων και της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.

Το μεγαλύτερο μέρος του φόρου που επιβλήθηκε στον κ. Τραμπ, πάνω από 31 εκατ. δολάρια, οφείλεται στον αποκαλούμενο «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο», ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί ακριβώς προκειμένου να εμποδίζει τα υψηλά εισοδήματα να επωφελούνται από φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις. Ο Ντ. Τραμπ είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θέλει να καταργήσει τον εν λόγω φόρο στο πλαίσιο ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Τραμπ «έσπασε» την παράδοση και αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την πιο πρόσφατη φορολογική δήλωσή του, κάτι που έχουν πράξει όλοι οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών από την εποχή Νίξον.

Ο ισχυρισμός του κ. Τραμπ για την άρνηση δημοσιοποίησης είναι ότι τα φορολογικά του στοιχεία ελέγχονται από την Εφορία. Όμως δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει ότι εφοριακός έλεγχος απαγορεύει τη δημοσίευση φορολογικών στοιχείων. Εξάλλου η IRS δεν επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τραμπ ελέγχεται, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε πριν ακόμα η εκπομπή βγει στον αέρα με ανακοίνωση που φαίνεται να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των στοιχείων. «Πριν εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Τραμπ ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου, με ευθύνη προς την εταιρία του, την οικογένειά του και τους υπαλλήλους να πληρώνει όχι περισσότερο φόρο από ό,τι ο νόμος απαιτεί» λέει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το MSNBC ότι ανατρέχει στο παρελθόν για να ανεβάσει την τηλεθέαση. «Ξέρετε ότι είστε απελπισμένοι για τηλεθέαση αφού είστε διατεθειμένοι να παραβιάσετε το νόμο για να δημοσιοποιήσετε μια ιστορία με δύο σελίδες φορολογικών στοιχείων μιας δεκαετίας πριν» έλεγε η ανακοίνωση. «Τα ανέντιμα μέσα μπορούν να συνεχίσουν αυτή την πλευρά της ατζέντας τους, την ώρα που ο πρόεδρος θα επικεντρωθεί στην δική του, που περιλαμβάνει φορολογική μεταρρύθμιση που θα ωφελήσει όλους τους Αμερικανούς».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top