ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16 πολιτείες μηνύουν τον πρόεδρο Τραμπ για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

trump nevada

Δεκαέξι πολιτείες των ΗΠΑ  μήνυσαν την κυβέρνηση Τραμπ για την πρόσφατη κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια Xavier Becerra.

Ο Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 15 Φεβρουαρίου με σκοπό να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αφού προηγουμένως δεν είχε καταφέρει να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει τους πόρους για το τείχος μέσω του προϋπολογισμού.

«Μηνύουμε τον πρόεδρο Τραμπ για να σταματήσουμε την προσπάθειά του να υποκλέψει μονόπλευρα χρήματα των φορολογούμενων που το Κογκρέσο νόμιμα έχει θέσει στην διάθεση των πολιτών στις πολιτείες μας. Για τους περισσότερους από εμάς, ο προεδρικός θώκος δεν είναι θεατρική σκηνή» είπε ο Becerra.

Η Καλιφόρνια είναι η επικεφαλής της μήνυσης και κατατέθηκε σε ένα από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια της πολιτείας.Με το επιχείρημα ότι η απόφαση Τραμπ παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ συμμετέχουν Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Χαβάη, Ιλινόις, Μέιν, Μέριλαντ, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νεβάδα, Νιου Τζέρσεϊ, Νιου Μέξικό, Νέα Υόρκη, Όρεγκον και Βιρτζίνια.

Σύμφωνα με την μήνυση, η απόφαση του προέδρου παραβιάζει τα άρθρα του Συντάγματος για παρουσίαση και πιστώσεις, όπου ορίζεται το Κογκρέσο ως η κύρια αρχή για τις δαπάνες ή τον θεσμό με την «εξουσία του ταμείου».

«Το Κογκρέσο επανειλημμένα απέρριψε την επιμονή του προέδρου να χρηματοδοτήσει το τείχος, προκαλώντας πρόσφατα σε μερικό κλείσιμο-ρεκόρ 35 ημερών των κυβερνητικών υπηρεσιών εξαιτίας της διαφωνίας για το τείχος» λέει το κείμενο της μήνυσης.

«Όταν επαναλειτούργησε η κυβέρνηση, το Κογκρέσο ενέκρινε και ο πρόεδρος υπέγραψε και έγινε νόμος η πίστωση 1.375 δισεκ.δολαρίων για περίφραξη στα νότια σύνορα, αλλά το Κογκρέσο είχε ξεκαθαρίσει ότι οι πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του προτεινόμενου από τον πρόεδρο Τραμπ τείχους», συνεχίζει.

Ο γενικός εισαγγελέας Becerra επιχειρηματολογεί ότι τόσο η δική του όσο και οι άλλες πολιτείες έχουν τη νομική ισχύ να προσφύγουν στην μήνυση καθώς κινδυνεύουν να χάσουν πόρους που προορίζονται για στρατιωτικά πρότζεκτ, βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστροφών και άλλους σκοπούς, που ο Τραμπ σκοπεύει να διοχετεύσει στο τείχος.

«Ο πρόεδρος Τραμπ μεταχειρίζεται το κράτος δικαίου με απόλυτη περιφρόνηση. Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει συνοριακή κρίση, γνωρίζει ότι η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι αδικαιολόγητη, και  παραδέχεται ότι μάλλον θα χάσει την υπόθεση στο δικαστήριο» λέει ο Becerra.

Επιπλέον η μήνυση ισχυρίζεται ότι υπουργείο της Εσωτερικής Ασφάλειας παραβίασε το Νόμο Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής αφού δεν κατάφερε να αξιολογήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τείχους στην Καλιφόρνια και το Νιου Μέξικο.

Η νομική πρόκληση θα επιβραδύνει την δέσμευση και προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ να χτίσει το τείχος στα νότια σύνορα υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται για να συγκρατηθεί η παράνομη μετανάστευση και η διακίνηση ναρκωτικών.

dw.com

 

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top