ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέρκελ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πια να βασίζεται πλήρως στους συμμάχους της

merkel-munich

Η Ευρώπη δεν μπορεί πια  να βασίζεται πλήρως στους συμμάχους της είπε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των τεταμένων συνόδων του ΝΑΤΟ και της G7.
Χωρίς να κατονομάσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμ, που άσκησε κριτική στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και αρνήθηκε να προσυπογράψει την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, αλλά η Μέρκελ μιλώντας στο Μόναχο είπε ότι οι μέρες που η Ευρώπη μπορούσε να βασιστεί πλήρως σε άλλους «έχουν τελειώσει σε κάποιο βαθμό».
«Είχα αυτή την εμπειρία τις τελευταίες μέρες» είπε. «Και γι’ αυτό μπορώ μόνο να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας – φυσικά με φιλία προς τις ΗΠΑ, με φιλία προς την Μεγάλη Βρετανία και ως καλοί γείτονες όποτε είναι δυνατόν και με άλλες χώρες, ακόμα και με την Ρωσία. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να παλέψουμε μόνοι μας για το μέλλον μας, το πεπρωμένο μας ως Ευρωπαίοι» είπε η Μέρκελ.
Στις δύο μέρες της συνόδου της G7 στην Ιταλία ο Τραμπ βρέθηκε απέναντι στους ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Καναδά και Ιαπωνίας για διάφορα θέματα, με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες να απογοητεύονται καθώς έπρεπε να ξαναπιαστούν με θέματα που ήλπιζαν ότι έχουν από καιρό διευθετηθεί. Ο εκατομμυριούχος που έγινε πρόεδρος υποστήριξε την δέσμευση κατά του προστατευτισμού, αλλά αρνήθηκε να προσυπογράψει το σύμφωνο για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.
Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε την Κυριακή ότι είναι πιο αισιόδοξος απ’ ό,τι ήταν αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, μετά την συνάντηση του Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες. «Αυτό για το οποίο είμαι απόλυτα σίγουρος μετά την συνάντηση είναι ότι παρά κάποιες ασυνήθιστες .. εκφράσεις, συμπεριφορές κ.λπ. οι εταίροι μας στην G7 είναι πολύ πιο υπεύθυνοι από την πρώτη εντύπωση μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου» είπε ο Τουσκ στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.
Στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ επέμενε στις κατηγορίες ότι οι σύμμαχοι δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις σαν αυτή στο Μάντσεστερ αν η συμμαχία δεν κάνει περισσότερα για να σταματήσει την τρομοκρατία.
Στο θέμα της Γαλλίας η Μέρκελ είπε ότι ευχήθηκε στον πρόεδρο Μακρόν επιτυχία και πρόσθεσε: «Όπου η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει, θα βοηθήσει, γιατί η Γερμανία μπορεί να πάει καλά μόνο αν η Ευρώπη πάει καλά».
reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top