ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπ. Κερέ: Η σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους προϋπόθεση για συμμετοχή στο QE

benoit-queret

Πολλά οφέλη θα έχει για την ελληνική οικονομία η άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, είπε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την έναρξη του συνεδρίου του Economist «Ματιά στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης-Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;» που γίνεται σήμερα στη Φρανκφούρτη.

«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» σημείωσε ο κ. Κερέ, υπογραμμίζοντας: «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Eurogroup δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου».

Ο κ. Κερέ αποδέχτηκε ότι η υλοποίηση της όποιας ελάφρυνσης θα γίνει μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, όπως επισήμανε πως το να υπάρχει «επαρκής καθαρότητα σήμερα» θα φέρει μπροστά «πολλές από τις επωφελείς επιδράσεις».

Αναφέρθηκε ειδικά στην αποκατάσταση της εγχώριας και διεθνούς εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Κερέ αναφέρθηκε εκτενώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, σημειώνοντας ότι το μέγεθος του χρέους έχει υπονομεύσει η εμπιστοσύνη των αγορών και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το στέλεχος της ΕΚΤ στάθηκε στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ενώ προσέθεσε πως τα επιτόκια δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης

Στο συνέδριο συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

πληροφορίες από skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top