ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Η ηγεσία της Μιανμάρ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες για γενοκτονία

rohinghia-1

Τουλάχιστον 40 χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έχουν πυρποληθεί από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις νέες δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Στη Μιανμάρ ο στρατός κατηγορείται για εθνοκάθαρση εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας, της οποίας, περισσότερα από 650.000 μέλη, από τα ένα εκατομμύριο περίπου, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, κυρίως προς το Μπαγκλαντές.

Από τις 25 Αυγούστου που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών Ροχίνγκια και της αστυνομίας, στην Πολιτεία της Ραχίν, έχουν συνολικά καταστραφεί μερικώς ή ολικώς 354 χωριά.

Ο στρατός της Μιανμάρ και η πολιτική κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι , οι οποίοι αρνούνται ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο τους Ροχίνγκια, διαβεβαιώνουν ότι έχει αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή και ισχυρίζονται ότι οι αντάρτες πυρπολούν τα χωριά όταν φεύγουν.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν τονίζει, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα η πολιτική ηγέτις της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αούνγκ Μιν Χλαϊνγκ να βρεθούν κατηγορούμενοι για γενοκτονία κάποια στιγμή στο μέλλον.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο ύπατος αρμοστής είπε στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα ότι η ευρεία και συστηματική φύση της δίωξης των Ροχίνγκια στην Μιανμάρ σημαίνει ότι η γενοκτονία δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Με δεδομένη την κλίμακα της στρατιωτικής επιχείρησης πρόκειται για αποφάσεις που πάρθηκαν σε υψηλό επίπεδο» είπε μιλώντας στο BBC Panorama.

Η γενοκτονία που θεωρείται «έγκλημα των εγκλημάτων» καθιερώθηκε ως έγκλημα μετά το ολοκαύτωμα. Τότε τα μέλη του νεοϊδρυθέντος ΟΗΕ υπέγραψαν μια συνθήκη που όριζαν την γενοκτονία ως πράξεις που στοχεύουν στην καταστροφή μιας συγκεκριμένης ομάδας.

Δεν είναι δουλειά του ύπατου αρμοστή να αποδείξει ότι έχει τελεστεί γενοκτονία, μόνο το δικαστήριο μπορεί. Αλλά μπορεί να ξεκινήσει για διεθνή έρευνα για τους ενόχους των πράξεων που αποκάλεσε «σοκαριστικά βάναυσες επιθέσεις» εναντίον της μουσουλμανικής εθνικής ομάδας που προέρχονται κυρίως από την πολιτεία Ραχίν. Ο ύπατος αρμοστής παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολη υπόθεση: «Για προφανείς λόγους αν πρόκειται να διαπράξεις γενοκτονία δεν το γράφεις στο χαρτί και δεν δίνεις οδηγίες» .

bbc.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top