ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυση κατά της ΕΚΤ καταθέτει ο Γ. Βαρουφάκης

varoufakis-dimasi

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βουράφακης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος Die Linke Φάμπιο ντε Μάζι μηνύουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο που θεμελειώνει την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ζωτική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η απόφαση της ΕΚΤ ανάγκασε την κυβέρνηση Τσίπρα να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει capital controls, εξασθενώντας την διαπραγματευτική της θέση απέναντι στους δανειστές.
Ο Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής ζητούν από το Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει την νομική γνωμοδότηση που στήριξε την απόφαση, η οποία ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι παράνομη.
O κ. Βαρουφάκης επιμένει «Υπέγραψα το πιστοποιητικό θανάτου, δεν διέπραξα τον φόνο» μιλώντας για την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Περιορίζοντας την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ώστε να επιβληθούν περικοπές στις συντάξεις, αύξηση της φορολογίας και γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις, η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της» είπε ο Ντε Μάζι.
Όταν το αίτημά τους απερρίφθη από την ΕΚΤ, οι Βαρουφάκης και Ντε Μάζι στρέφονται τώρα στο Πρωτοδικείο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο έγγραφο.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι η γνωμοδότηση προηγείται της απόφασης κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην το αποκαλύψει για να προστατεύσει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές της διαδικασίες σύμφωνα με τον ίδιο.
«Υπάρχει το υπερισχύον δημόσιο συμφέρον για να γνωρίσουμε πόσο μακριά η ΕΚΤ …στάθμισε τους διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πώς οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο από αυτή την άποψη» αναφέρει στη μήνυση ο δικηγόρος των καταγγελόντων.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top