ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα σε τουρκικές και κουρδικές δυνάμεις

turkey-syria

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε η τουρκική αεροπορική και χερσαία επίθεση στην βορειοδυτική Συρία με τον Τούρκο πρόεδρο να διαμηνύει ότι οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που έχουν την στήριξη των ΗΠΑ θα συντριβούν.
Η εκστρατεία άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον πολύπλευρο εμφύλιο της Συρίας, όπου ξένες δυνάμεις στηρίζουν τους ντόπιους μαχητές.
Ενώ οι δυτικοί εταίροι της Τουρκίας εξέφρασαν ανησυχία, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι έχει εξασφαλίσει από την Ρωσία το «ελεύθερο» για την επίθεση. Η Ρωσία είναι ο κύριος υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ,ο οποίος είναι εχθρός για την Τουρκία.
Η Τουρκία θεωρεί την παρουσία των YPG στα νότια σύνορά της ως εγχώρια απειλή.
Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες (αντι-Άσαντ) σύμμαχοί τους ξεκίνησαν την επιχείρηση το Σάββατο για να καθαρίσουν τον θύλακα των Κούρδων μαχητών των YPG. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG συμμάχους των ανταρτών που μάχονται κατά του τουρκικού κράτους εδώ και δεκαετίες. Οι ΗΠΑ ωστόσο όπλισαν και βοήθησαν τις Μονάδες θεωρώντας τες ως κύριους συμμάχους στον πόλεμο κατά του ΙΚ.
Τουλάχιστον 54 αντιμαχόμενοι, ανάμεσά τους 26 κούρδοι αντάρτες και 19 σύροι αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εφόδου, ενώ μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους 22 άμαχοι, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Άγκυρα διέψευσε κατηγορηματικά ότι σκοτώθηκαν άμαχοι κι έκανε λόγο περί «προπαγάνδας» των YPG. Εξάλλου, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο ενός τούρκου στρατιωτικού. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια της Τουρκίας στην επιχείρηση.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ενημέρωσαν το Σ.Α. του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της Γαλλίας, για την ανθρωπιστική και πολιτική κατάσταση στη Συρία.
«Όσον αφορά την κατάσταση στην Αφρίν, ήταν φυσικά μέρος της συζήτησης» είπε ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ μετά την συνάντηση, προσθέτοντας ότι αναφέρθηκε από τα περισσότερα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου. «Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να συγκρατηθεί στο ρευστό περιβάλλον που όλοι ξέρουμε στη Συρία».
Αλλά ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. «Ούτε βήμα πίσω στην Αφρίν» είπε μιλώντας στην Άγκυρα. «Το συζητήσαμε με τους Ρώσους φίλους μας, έχουμε συμφωνία μαζί τους και επίσης το συζητήσαμε με άλλες συνασπιστικές δυνάμεις και τις ΗΠΑ».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει προτείνει συνεργασία με την Τουρκία και δυνάμεις στην Αφρίν για «δούμε πώς μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να αντιμετωπίσουμε τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της».
Από την πλευρά της η Τουρκία είπε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τις YPG πριν γίνει δεκτή οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας. «Αν θέλουν συνεργασία, είμαστε έτοιμοι. Σαν πρώτο βήμα, μπορούν να σταματήσουν να οπλίζουν τρομοκρατικές ομάδες και να πάρουν πίσω τα όπλα που έχουν δώσει» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγκ στους δημοσιογράφους.
Η Συρία έχει εκφράσει την αντίθεσή της για την τουρκική εισβολή και η Μόσχα, που ελέγχει μέρος του συριακού εναέριου χώρου εκ μέρους της Δαμασκού, δεν έχει επιβεβαιώσει ότι έδωσε πράσινο φως στην Τουρκία. Από την άλλη δεν φαίνεται όμως να αναλαμβάνει δράση για να αποτρέψει την επίθεση και έχει ήδη αποσύρει τα δικά της στρατεύματα από την περιοχή της Αφρίν.
Ο άλλος κύριος υποστηρικτής του Άσαντ, το Ιράν ζήτησε να τερματιστεί η επιχείρηση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «επιστροφή σε περιφερειακή τρομοκρατία και εξτρεμισμό» σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Ο εκπρόσωπος τύπου των YPG είπε ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και δυνάμεων υποστηριζόμενων από την Τουρκία την τρίτη μέρα της επιχείρησης και ότι βομβαρδισμοί της Τουρκίας χτύπησαν περιοχές αμάχων.
Η Αφρίν θα αποδειχθεί «ένα τέλμα από το οποίο ο τουρκικός στρατός θα βγει μόνο αφού υποφέρει μεγάλες απώλειες» λέει η ανακοίνωση της συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, όπου συμμετέχει η πολιτοφυλακή YPG.
Η YPG είπε ότι η Αφρίν είχε ήδη ενισχυθεί καθώς η τουρκική επίθεση ήταν αναμενόμενοι και υπήρχαν συζητήσεις κατά πόσο θα έπρεπε να σταλούν δυνάμεις της πολιτοφυλακής και από άλλες περιοχές.
Ο ΟΗΕ είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τους πάνω από 300.000 κατοίκους της περιοχής. Η εκπρόσωπος του οργανισμού Λίντα Τομ είπε ότι υπήρξαν αναφορές για εκτοπισμούς εντός της επαρχίας μετά την επίθεση, καθώς επίσης και για φυγή σε μικρότερα νούμερα προς το Χαλέπι.
Η Άγκυρα, εκτός από τα άλλα θέματα που έχουν φέρει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον σε κρίσιμο σημείο, είναι εξοργισμένη και με την στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην YPG.
Η ήττα της YPG στην Αφρίν θα μείωνε την περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους στα σύνορα με την Τουρκία και θα ένωνε δύο περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες που αντιμάχονται τον Άσαντ – την επαρχία Ιντλίμπ και μια περιοχή όπου η Τουρκία μαχόταν για 7 μήνες την περίοδο 2016-17 για να απωθήσει το ΙΚ και την YPG.
Οι φατρίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που στηρίζει η Τουρκία, που έχουν ενωθεί κάτω από τη σημαία του νεοβαπτισμένου «Εθνικού Στρατού» θέλουν επίσης να μπει τέλος στην διακυβέρνηση της Αφρίν από την YPG. Την κατηγορούν ότι εκτόπισε 150.000 Άραβες κατοίκους των πόλεων Τελ Ριφάατ και Μενίγκ ανατολικά της Αφρίν, που είχαν καταληφθεί το 2016.
«Είναι ιστορική στιγμή στην επανάστασή μας» είπε ο Μοχάμαντ αλ-Χαμαντίν, υψηλόβαθμος των δυνάμεων του ΕΣΣ, σε μαχητές στην Αζαζ την Κυριακή πριν φύγουν σε αποστολή για χερσαία επιχείρηση. «Θεού θέλοντος, πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην περιοχή μας, από όπου μας έδιωξαν πριν δύο χρόνια».

Η έναρξη της επιχείρησης συνοδεύτηκε από αυστηρά μέτρα καταστολής στην Τουρκία, όπου οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν. 24 άνθρωποι που βαρύνουν υποψίες πως έκαναν «προπαγάνδα» υπέρ των YPG σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης συνελήφθησαν.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top