ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής Διαφάνεια: Υποχωρεί η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς

anti-corruption

Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI –Corruption Perception Index) το 2017 η Ελλάδα ήταν στην 59η θέση σε σύνολο 180 κρατών συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς, ενώ φέτος συγκέντρωσε μόλις 45 και υποχώρησε στην 67η θέση.

14 από τις 20 χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη είναι από την δυτική Ευρώπη και την ΕΕ. Με 88 βαθμούς η Δανία επιστρέφει πρώτη παγκοσμίως, αν και δεν αλλάζει η επίδοσή της από την προηγούμενη χρονιά. Πολύ κοντά ακολουθούν η Φιλανδία, Σουηδία και Ελβετία με σκορ 85 η κάθε μία.

Η Βουλγαρία είναι τελευταία στην περιοχή πέφτοντας κατά ένα βαθμό και ακολουθεί η Ελλάδα, που έχασε τρεις βαθμούς από το 2017 και η Ουγγαρία που έπεσε 8 βαθμούς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το συνολικό σκορ για την δυτική Ευρώπη και την ΕΕ είναι 66 στα 100.

anticorruption 2018

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έπεσε κατά τρεις βαθμούς στον δείκτη από 48 βαθμούς το 2017 στους 45 το 2018. Ωστόσο, η χώρα έχει βελτιώσει κατά 9 βαθμούς την θέση της από το 2012. Μια εξήγηση είναι ότι από την οικονομική κρίση του 2008, η χώρα έκανε αρκετές δομικές μεταρρυθμίσεις για να εξισορροπήσει κάποια από τα μέτρα λιτότητας.

Παρά τις δομικές μεταρρυθμίσεις, η πρόοδος κατά της διαφθοράς έχει σταματήσει στην Ελλάδα και η γραφειοκρατία επιβαρύνει την χώρα. Το 2018 μια σειρά από σκάνδαλα υπονόμευσε τις προσπάθειες εναντίον της διαφθοράς, όπως η υπόθεση της ακατάλληλης προμήθειας  φαρμάκων από την ελληνική κυβέρνηση, με κατηγορίες προς πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «ο πρόσφατος διορισμός της επικεφαλής στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι υπήρξε διορισμένη, στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός τελικά αμφισβητεί την ίδια την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου».

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top