ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν: Καταδίκη σε 38 χρόνια φυλακή και 148 μαστιγώσεις για ακτιβίστρια δικηγόρο

nasrin Sotoudeh

H καταδίκη της γνωστής δικηγόρου και ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών Νασρίν Σοτουντέχ σε 33 χρόνια φυλάκιση και 148 μαστιγώσεις σε νέα δικαστική υπόθεση εναντίον της είναι κατάφωρη αδικία, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.
Ο σύζυγός της Ρεζά Χαντάν ωστόσο στη σελίδα του στο Facebook αναφέρει ότι η Ιρανή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις, χωρίς να αναφέρει τις κατηγορίες εναντίον της.
Η Σοτουντέχ, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο του 2018, έχει εκτίσει στο παρελθόν τη μισή από μια εξαετή ποινή κάθειρξης που της είχε επιβληθεί το 2010 για διασπορά προπαγάνδας και συνωμοσία κατά της ασφάλειας του κράτους επειδή υπερασπίστηκε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2009 εναντίον του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Αφέθηκε ελεύθερη το 2013. Το 2014 το δικαστήριο της απαγόρευσε την άσκηση της δικηγορίας για τρία χρόνια. Τότε είχε πει ότι ο δικηγορικός σύλλογος δεχόταν πιέσεις να της αφαιρέσει την άδεια από τότε που αποφυλακίστηκε. Πρέπει να ασκήσει έφεση μέσα σε 20 μέρες.
Στο μήνυμά του στο Facebook ο Χαντάν αναφέρει ότι η σύζυγός του «καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις. Πέντε χρόνια για την πρώτη υπόθεση και 33 χρόνια και 148 μαστιγώσεις για τη δεύτερη», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι η πρώτη υπόθεση και ποια η δεύτερη.
Ωστόσο το ιρανικό πρακτορείο Isna μετέδωσε ότι η 55χρονη Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε «πέντε χρόνια φυλάκιση για συνωμοσία κατά του συστήματος και δύο χρόνια επειδή προσέβαλε τον ανώτατο ηγέτη» του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.
Καταδικάστηκε ερήμην και κρατείται στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.
Η Σοτουντέχ έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάροφ από το Ευρωκοινοβούλιο το 2012 μαζί με έναν ακόμη Ιρανό ακτιβιστή για την υπεράσπιση των ακτιβιστών και νέων της αντιπολίτευσης που ήταν αντιμέτωποι με την θανατική ποινή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top