ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

refugees8

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Στις 20 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τιμάμε την αντοχή και το σθένος περισσότερων από 65 εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη βία. Είναι όμως και η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρίσουμε εκείνες τις κοινότητες και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υποδέχονται τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους προσφέροντάς τους ασφάλεια και καλωσορίζοντάς τους στα σχολεία τους, τους χώρους εργασίας τους και την κοινωνία τους.
Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που είναι συχνά γεμάτος αβεβαιότητα. Η οικονομική αστάθεια, οι πολιτικές αναταραχές και η βία που συμβαίνουν κοντά στο σπίτι μας μπορεί να μας κάνουν να θέλουμε να κλείσουμε τα μάτια μας ή την πόρτα μας. Αλλά ο φόβος και o αποκλεισμός δε θα μας οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο, αλλά μόνο σε τείχη, αποξένωση και απόγνωση.
Έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουμε την πορεία αυτή, προς το καλύτερο.
Σε αμέτρητες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες που φιλοξενούν τη μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων παγκοσμίως, επιχειρηματίες, θρησκευτικές κοινότητες, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι και πολλοί ακόμα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν καταφύγιο στους εκτοπισμένους και να τους βοηθήσουν να γίνουν μέρος της κοινωνίας τους.
Μέσα από το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – που βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή των συρράξεων – γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του θάρρους, της επιμονής και των εξαιρετικών ικανοτήτων των προσφύγων.
Έχοντας χάσει το σπίτι τους, τη δουλειά τους και μερικές φορές την οικογένειά τους – δε το βάζουν κάτω – βρίσκουν τον τρόπο να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να ανήκουν κάπου και να συνεισφέρουν, πλησιάζουν τους νέους τους γείτονες, δημιουργώντας σχέσεις και νέες ευκαιρίες. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι στο κατάλληλο περιβάλλον οι πρόσφυγες φέρνουν λύσεις, όχι προβλήματα.
Για να επιτευχθεί η ένταξη χρειάζεται να ανοίξουμε το μυαλό μας, την καρδιά μας και τις κοινότητές μας στους πρόσφυγες. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση από την πλευρά της κοινότητας – να ενώσουν τις δυνάμεις τους φοιτητές, επιχειρηματίες, αθλητές, ακτιβιστές, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί και καλλιτέχνες – για να διαμοιραστεί η ευθύνη. Το καλωσόρισμα των προσφύγων δε μπορεί να γίνεται εις βάρος της παροχής βοήθειας σε άλλους ανθρώπους αλλά θα πρέπει να παρέχεται στήριξη ευρύτερα σε όλους όσοι τη χρειάζονται.
Υπάρχουν εξαιρετικά σχετικά παραδείγματα σε χωριά, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις σε χώρες σε κάθε ήπειρο. Με τρόπους ασήμαντους ή σημαντικούς, οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο είναι Μαζί με τους Πρόσφυγες #WithRefugees και αναγνωρίζουν ότι όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται, όλοι κερδίζουν.
Επομένως, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όταν καθίσουμε λίγο να αναλογιστούμε τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων που δε μπορούν να επιστρέψουν απόψε στο σπίτι τους λόγω του πολέμου ή των διώξεων, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να ξεπεράσει την αδιαφορία ή τον φόβο και να αγκαλιάσει την ιδέα της ένταξης, να καλωσορίσει τους πρόσφυγες στην κοινότητά του και να αντιταχθεί σε όσους επιζητούν να αποκλείσουν και να περιθωριοποιήσουν τους πρόσφυγες και άλλους ξεριζωμένους ανθρώπους.
Γιατί όταν είμαστε Μαζί με τους Πρόσφυγες, είμαστε υπέρ του σεβασμού και της διαφορετικότητας για όλους τους ανθρώπους.

H έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: Ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις οδηγούν σε άνευ προηγουμένου αύξηση του εκτοπισμού
• 65,6 εκατομμύρια οι πρόσφυγες στα τέλη του 2016.
• Κάθε λεπτό του 2016, 20 άνθρωποι αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
• Το 51% αυτών που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους ήταν παιδιά.
• Το 55% των προσφύγων προέρχονται από την Συρία, το Αφγανιστάν και το νότιο Σουδάν.
Ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εκτοπιστούν από τις εστίες τους.
Σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση της Υ.Α. Παγκόσμιες Τάσεις, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια έρευνα του οργανισμού για το φαινόμενο του εκτοπισμού, υπήρχαν 65,6 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως στα τέλη του 2016 – σχεδόν 300.000 περισσότεροι από την περσινή χρονιά. Ο συνολικός αυτός αριθμός αντιστοιχεί σε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που χρήζουν προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο αριθμός των 65,6 εκατομμυρίων περιλαμβάνει τρεις σημαντικές κατηγορίες. Πρώτον, περιλαμβάνονται οι πρόσφυγες, στα 22,5 εκατομμύρια, τον υψηλότερο αριθμό που έχει σημειωθεί ποτέ. Από αυτούς, τα 17,2 εκατομμύρια εμπίπτουν στην εντολή της Υ.Α. και οι υπόλοιποι είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί από τον αδελφό οργανισμό UNWRA. Η Συρία, εξαιτίας του πολέμου, εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα προέλευσης προσφύγων (5,5 εκατομμύρια). Ωστόσο το 2016 υπήρξε μια νέα μεγάλη κρίση: στο Νότιο Σουδάν, η καταστροφική κατάρρευση των ειρηνευτικών προσπαθειών τον Ιούλιο οδήγησε στον ξεριζωμό 739.900 ανθρώπων μέχρι τα τέλη του έτους (1,87 εκατομμύρια σήμερα).
Δεύτερον, περιλαμβάνονται οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, που έφτασαν τα 40,3 εκατομμύρια στα τέλη του 2016, σε σύγκριση με 40,8 εκατομμύρια το 2015. Οι μεγαλύτερες καταστάσεις εσωτερικού εκτοπισμού σημειώθηκαν στη Συρία, το Ιράκ αλλά και μέσα στην Κολομβία. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα του εσωτερικού εκτοπισμού είναι παγκόσμιο και αντιστοιχεί σχεδόν στα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου των εσωτερικά εκτοπισμένων.
Τρίτον, περιλαμβάνονται οι αιτούντες άσυλο, άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και αναζητούν διεθνή προστασία ως πρόσφυγες. Έως τα τέλη του 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζήτησαν άσυλο σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 2,8 εκατομμύρια.
Όλα αυτά συνθέτουν το τεράστιο ανθρώπινο κόστος που επιφέρουν ο πόλεμος και οι διώξεις παγκοσμίως: τα 65,6 εκατομμύρια σημαίνουν ότι κατά μέσο όρο 1 στους 113 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σήμερα εκτοπισμένος – ένας πληθυσμός που ξεπερνά αυτόν της 21ης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο, του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Από κάθε άποψη, πρόκειται για έναν απαράδεκτα υψηλό αριθμό, και καταδεικνύει με τρόπο ηχηρό την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για αλληλεγγύη και για έναν κοινό σκοπό, την πρόληψη και την επίλυση κρίσεων. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι οι πρόσφυγες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι αιτούντες άσυλο όλου του κόσμου λαμβάνουν την κατάλληλη προστασία και βοήθεια για όσο διάστημα επιζητούνται λύσεις», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. «Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό που χρειάζεται σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε σύρραξη είναι αποφασιστικότητα και θάρρος, όχι φόβος.»
Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης είναι ότι ο αριθμός των πρόσφατα εκτοπισμένων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από τα 65,6 εκατομμύρια που έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν παγκοσμίως, 10,3 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν μέσα στο 2016, από τους οποίους τα 2/3 (6,9 εκατομμύρια) τράπηκαν σε φυγή στο εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος εκτοπίζεται κάθε τρία δευτερόλεπτα – σε μικρότερο διάστημα από αυτό που χρειάζεται για να διαβάσει κανείς αυτή την πρόταση.
Παράλληλα, η επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων στις εστίες τους, σε συνδυασμό με άλλες λύσεις όπως η επανεγκατάσταση σε τρίτες χώρες, σημαίνει ότι για ορισμένους υπήρξε προοπτική το 2016 να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Συνολικά, περίπου 37 χώρες υποδέχτηκαν 189.300 πρόσφυγες στο πλαίσιο της επανεγκατάστασης. Περίπου 500.000 άλλοι πρόσφυγες μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και περίπου 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους – αν και πολλοί δεν επέστρεψαν σε τόσο ιδανικές συνθήκες και το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία των προσφύγων – το 84% – βρισκόταν σε χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματος στα τέλη του 2016, με έναν στους τρεις (4,9 εκατομμύρια) να φιλοξενείται στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Αυτή η τεράστια ανισότητα καταδεικνύει αρκετά θέματα, όπως τη συνεχιζόμενη έλλειψη διεθνούς συναίνεσης στο θέμα της υποδοχής προσφύγων και την εγγύτητα πολλών φτωχών χωρών σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις. Καταδεικνύει επίσης την ανάγκη να δοθεί τεράστια στήριξη και χρηματοδότηση στις χώρες και τις κοινότητες που στηρίζουν τους πρόσφυγες και άλλους εκτοπισμένους ανθρώπους. Η απουσία αυτής της στήριξης και χρηματοδότησης μπορεί να επιφέρει αστάθεια και να επηρεάσει το σωτήριο έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ή να οδηγήσει σε εκ νέου εκτοπισμό.
Από πλευράς πληθυσμού, η Συρία εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων στον κόσμο, με 12 εκατομμύρια (σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού της) να έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας ή να έχουν διαφύγει σε άλλες χώρες ως πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο. Αφήνοντας στην άκρη την μακρόχρονη κατάσταση των Παλαιστίνιων προσφύγων, η Κολομβία (7,7 εκατομμύρια) και το Αφγανιστάν (4,7 εκατομμύρια) παραμένουν η δεύτερη και τρίτη στη σειρά χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό εκτοπισμένων. Ακολουθεί το Ιράκ με 4,2 εκατομμύρια και το Νότιο Σουδάν (όπου ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό παγκοσμίως, με 3,3 εκατομμύρια να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ως τα τέλη του 2016).
Τα παιδιά, που αποτελούν τους μισούς πρόσφυγες στον κόσμο, εξακολουθούν να φέρουν ένα δυσανάλογο βάρος των δεινών του ξεριζωμού, κυρίως λόγω της αυξημένης ευαλωτότητάς τους. Είναι τραγικό ότι 75.000 αιτήματα ασύλου έχουν υποβληθεί από παιδιά που ταξίδευαν μόνα τους ή ήταν χωρισμένα από την οικογένειά τους. Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμα και αυτός ο αριθμός πιθανότατα δεν απεικονίζει με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση.
Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν υπηκοότητα ή διακινδύνευαν να γίνουν ανιθαγενείς στα τέλη του 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν καταγράψει οι κυβερνήσεις και έχουν δοθεί στην Υ.Α., οι ανιθαγενείς περιορίζονται στα 3,2 εκατομμύρια σε 75 χώρες.
Η Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις είναι μια στατιστική αξιολόγηση του αναγκαστικού εκτοπισμού και ως εκ τούτου δεν καταγράφονται αρκετές βασικές εξελίξεις που συνέβησαν στον προσφυγικό κόσμο το 2016. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αυξημένη πολιτικοποίηση των ζητημάτων ασύλου σε πολλές χώρες και οι αυξανόμενοι περιορισμοί στην πρόσβαση σε μέτρα προστασίας σε ορισμένες περιοχές. Δεν περιλαμβάνονται επίσης κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως η ιστορική σύνοδος για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες τον Σεπτέμβριο του 2016, η Δήλωση ορόσημο της Νέας Υόρκης που ακολούθησε, η νέα ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση του εκτοπισμού που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Προσφυγικής Ανταπόκρισης, και η τεράστια γενναιοδωρία των κρατών υποδοχής και των κυβερνήσεων-δωρητών απέναντι στους πρόσφυγες και σε άλλους εκτοπισμένους πληθυσμούς.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσιεύει την έκθεσή της Παγκόσμιες Τάσεις κάθε χρόνο βασιζόμενη σε δικά της στοιχεία, σε στοιχεία που λαμβάνει από τον εταίρο της το Κέντρο Παρακολούθησης του Εσωτερικού Εκτοπισμού, και στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις κυβερνήσεις.

πηγή unhcr.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top