ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21,6 δισεκ.δολάρια θα στοιχίσει το τείχος του Τραμπ

U.S. border patrol agent Alessio Faccin  walks along the border fence separating Mexican from the United States near Calexico, California, U.S. February 8, 2017. REUTERS/Mike Blake

Το τείχος του προέδρου Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό θα μπορούσε να είναι μια σειρά από φράχτες και τοίχους που θα στοιχίσουν 21,6 δισεκ.δολάρια και θα χρειαστούν 3.5 χρόνια για να κατασκευαστούν, με βάση εσωτερική έκθεση του υπουργείου Εθνικής ασφάλειας που δημοσιεύει το Reuters αποκλειστικά.
Το κόστος που αναφέρεται στην έκθεση είναι πολύ πιο ψηλό από τα 12 δισεκ.δολάρια που ανέφερε ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την εκτίμηση των 15 δισεκ.δολαρίων της Γερουσίας.
Η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί στον υπουργό Τζον Κέλλυ τις ερχόμενες μέρες αν και η κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να την υιοθετήσει, λέει το πρακτορείο.
Το πλάνο που περιγράφει τι θα χρειαστεί για να σφραγιστούν τα σύνορα σε τρεις φάσεις κατασκευής φρακτών και τοίχων που θα καλύπτουν πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μέχρι τα τέλη του 2020.
Με 1.046 χιλιόμετρα των συνόρων ήδη οχυρωμένα, η νέα κατασκευή θα μπορούσε να καλύπτει σχεδόν όλο το μήκος των συνόρων.
Πολλές εκτιμήσεις κόστους και χρόνου έχουν γίνει από την στιγμή της υπόσχεσης του Τραμπ στην εκλογική καμπάνια. Η έκθεση που είδε το πρακτορείο Reuters είναι αποτέλεσμα εργασίας μιας ομάδας που όρισε ο Κέλλυ σαν τελικό βήμα πριν προχωρήσει το θέμα της αίτησης από το Κογκρέσο για έγκριση της χρηματοδότησης και την έναρξη της κατασκευής.
Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι «δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαίωνουμε την πιθανή ύπαρξη προ-αποφαστικών διαβουλευτικών εγγράφων».
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι θα ήταν «πρόωρο» να σχολιαστεί μια έκθεση που δεν έχει επίσημα παρουσιαστεί στον πρόεδρο.
Η έκθεση λέει ότι στην πρώτη φάση θα ενταχθούν οι μικρότεροι τομείς που καλύπτουν 42 χιλιόμετρα κοντά στο Σαν Ντιέγκο,Ελ Πάσο και την κοιλάδα Ρίο Γκράντε.
Η έκθεση θεωρεί ότι το υπουργείο θα πάρει την έγκριση χρηματοδότησης από το Κογκρέσο τον Απρίλιο ή Μάιο, δίνοντας στο υπουργείο αρκετό χρόνο για να εξασφαλίσει εργολάβους και να ξεκινήσει την κατασκευή τον Σεπτέμβριο. Ο Τραμπ έχει πει ότι το Κογκρέσο πρέπει να χρηματοδοτήσει το τείχος, αλλά το Μεξικό θα πρέπει να αποζημειώσει τους αμερικανούς φορολογούμενους. Το Μεξικό από τη μεριά του αρνείται να πληρώσει.

Η έκθεση δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να αναζητά τρόπους για την υπέρβαση περιβαλλοντικών νόμων για την οικοδόμηση σε ορισμένες περιοχές. Επίσης δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να συνεργάζεται με εργολάβους και να σχεδιάζει τις αγορές χάλυβα για το σχέδιο.
Ο Τραμπ την Τετάρτη είπε σε εκπροσώπους των δυνάμεων τήρησης της τάξης ότι «Το τείχος σχεδιάζεται τώρα που μιλάμε».
Η έκθεση αναφέρεται για τον χρόνο και το κόστος απαλλοιτριώσεων γης, που είναι ένας από τους λόγους του αυξημένου κόστους σε σχεση με τις εκτιμήσεις Τραμπ και Κογκρέσου.
Η ερευνητική ομάδα Bernstein Research είπε ότι οι αβεβαιότητες γύρω από το πρότζεκτ μπορεί να αυξήσουν το κόστος του έως τα 25 δισεκ.δολάρια.
Η δεύτερη φάση κατασκευής που προτείνεται στην έκθεση θα καλύπτει 242 χιλιόμετρα μέσα και γύρω από τον κοιλάδα Ρίο Γκράντε, Λαρέντο Τέξας, Τουσόν Αριζόνα, Ελ Πάσο Τέξας και Μπιγκ Μπεντ Τέξας. Η τρίτη φάση θα καλύπτει 1.728 χιλιόμετρα που δεν ορίζονται, ουσιαστικά σφραγίζοντας όλα τα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό.

Η έκθεση περιγράφει το κόστος κάλυψης των συνόρων με φραγματα, αλλά χρηματοδοτικοί περιορισμοί και νομικά εμπόδια πιθανά να βάλουν όρια στα σχέδια αυτά.
Η έκθεση δεν αναφέρεται σε φυσικούς φράκτες, όπως τα βουνά, σε περιοχές όπου δεν είναι εφικτό να κατασκευαστεί το τείχος.
Το υπουργείο μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για να αποκτήσει ιδιωτική γη που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το τελευταίο και πιο φιλόδοξο στάδιο, είπε στο πρακτορείο πηγή που σχετίζεται με το πρότζεκτ.
Η πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα κοστίσει μόλις 360 εκατομμύρια και θα μπορούσε να αποτέλεσει ένα σχετικά εύκολο τρόπο για να ικανοποιήσει τους υποστηρικτές του Τραμπ που επιθυμούν να δουν την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Αλλά η υπόλοιπη κατασκευή θα είναι αρκετά πιο δαπανηρή, καθώς καλύπτει πολύ μεγαλύτερη έκταση που είτε είναι ιδιωτική είτε μη προσβάσιμη.
Επιπλέον των απαλλοτριώσεων και περιβαλλοντικών εμποδίων, πρέπει επίσης να τηρηθούν και οι απαιτήσεις της Επιτροπής Διεθνών Συνόρων και Υδάτων, που είναι συνθήκη μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού για τα κοινά ύδατα. Η έκθεση εκτιμά ότι μόνο η συμφωνία αυτή μπορεί να ανεβάσει το κόστος από 11 εκατ. σε 15 εκατ. το μίλι σε κάποιες περιοχές.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top