ΕΙΔΗΣΕΙΣ

45-64 ετών ένας στους τρεις ανέργους

unemployment1

Δραματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους περισσότερους της ‘γενιάς των γκριζομάλληδων ‘. Σύμφωνα με την ‘Καθημερινή της Κυριακής ‘, ένας στους τρεις ανέργους της χώρας, δηλαδή περισσότερα από 347.000 άτομα, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 45-64, όταν το 2009, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 20% και ο αριθμός τους μόλις 99.000 άτομα.
Στην εξαιρετικά ‘ευαίσθητη ‘ ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών, λόγω της δυσκολίας επανένταξης στην αγορά εργασίας, το ποσοστό ανεργίας καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η ‘διέξοδος ‘ της συνταξιοδότησης δεν υπάρχει πλέον μετά την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67, ενώ τα 62 με 40 χρόνια εργασίας αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους λόγω ανεργίας.
Έτσι, αντί οι σημερινοί 50αρηδες να εκμεταλλεύονται την τελευταία 15ετία- 20ετία του εργασιακού τους βίου για να αποταμιεύσουν και να προετοιμαστούν καλύτερα για τα χρόνια της συνταξιοδότησης, έρχονται αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα: μείωση αποδοχών, υπερφορολόγηση, ανάγκη στήριξης των παιδιών τους που κατά κανόνα είναι άνεργα, μερική απασχόληση, ολοένα και αυξανόμενη ανεργία, αλλά και αρνητική προοπτική όσον αφορά το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
Άνω των 45 ετών το 40% των απασχολούμενων
Από τα 3,6 εκατομμύρια των απασχολούμενων της χώρας, στην ηλικιακή ομάδα των 45-64 ετών κατατάσσεται το 1,465 εκατ., δηλαδή το περίπου 4 στους 10. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 35,7%, στοιχείο που δείχνει ότι το εργασιακό δυναμικό της χώρας γερνάει.
Που απασχολούνται αυτοί οι 1,465 εκατ. μεσήλικες; Οι 370.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι (ένας στους δύο δημόσιους υπαλλήλους είναι άνω των 45 ετών), περίπου 456.000 είναι μισθωτοί, ενώ η πλειονότητα- 581.000 άτομα- είναι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες.
Από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα προκύψουν και οι πρώτοι συνταξιούχοι των οποίων η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση το ‘νόμο Κατρούγκαλου ‘. Η έκπληξη θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς η μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top