ΕΙΔΗΣΕΙΣ

54 αφρικανικές χώρες απαιτούν την συγγνώμη του Τραμπ

trump-5

Πρεσβευτές 54 αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωσή τους την Παρασκευή απαιτούν να υπάρξει «ανάκληση» και να ζητηθεί «συγγνώμη» από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις «ρατσιστικές» δηλώσεις του μία ημέρα νωρίτερα για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ από «χώρες απόπατους».
Μετά την έκτακτη σύγκλησή της για μια συνεδρίαση που διήρκεσε τέσσερις ώρες, η ομάδα των Αφρικανών πρεσβευτών τόνισε σε μια κοινή ομόφωνη ανακοίνωσή της ότι είναι «εξαιρετικά σοκαρισμένη» και «καταδικάζει» τα «σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα» σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ «όπως αυτά μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης».
Η ομάδα των πρεσβευτών των αφρικανικών χωρών στον ΟΗΕ αξίωσε να υπάρξει «ανάκληση» της δήλωσης και να ζητηθεί «συγγνώμη» από την αμερικανική προεδρία. Τόνισε πως είναι «ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη και μεγεθυνόμενη τάση της αμερικανικής κυβέρνησης» να «δυσφημεί» την Αφρική και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές πλην της λευκής.
Εξέφρασε ταυτόχρονα την «αλληλεγγύη της προς τον λαό της Αϊτής και τους άλλους (λαούς) που επίσης δυσφημίστηκαν» ενώ ευχαρίστησε «τους Αμερικανούς κάθε (εθνικής ή φυλετικής) προέλευσης οι οποίοι καταδίκασαν αυτά τα σχόλια».
«Για μια φορά, είμαστε ενωμένοι», ανέφερε ένας από τους Αφρικανούς πρεσβευτές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το σχόλιο που προκάλεσε σκάνδαλο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη μετανάστευση με μέλη της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο, διερωτώμενος γιατί οι ΗΠΑ να υποδέχονται μετανάστες από «χώρες απόπατους» κι όχι από τη Νορβηγία.
Ερωτηθείς για το σχόλιο αυτό το βράδυ της Πέμπτης ο Λευκός Οίκος δεν το διέψευσε, περιοριζόμενος να υπογραμμίσει ότι ο Τραμπ μάχεται «πάντα υπέρ του αμερικανικού λαού».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποπειράθηκε να κατευνάσει την αγανάκτηση που προκάλεσε το σχόλιό του το πρωί της Παρασκευής, υποστηρίζοντας μέσω Twitter ότι εκφράστηκε μεν με σκληρό τρόπο, αλλά δεν χρησιμοποίησε την υβριστική έκφραση που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντικ Ντάρμπιν, που ήταν παρών, επέμενε δημοσίως ότι ο Τραμπ επανειλημμένα χρησιμοποίησε «αισχρή και ρατσιστική» γλώσσα.
Ο Ντάρμπιν είπε ότι ο Τραμπ ρώτησε «Χρειαζόμαστε στ’αλήθεια περισσότερους Αϊτινούς;» πριν αρχίσει το λίβελλο για την αφρικανική μετανάστευση.Τότε «είπε πράγματα όλο μίσος, αισχρότητα και ρατσισμό» είπε ο Ντάρμπιν προσθέτοντας ότι η λέξη «απόπατοι» ήταν «ακριβώς η λέξη που χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο, όχι μία αλλά πολλές φορές» .
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν είπε «κάτι υποτιμητικό» για το λαό της Αϊτής. «Επινόημα των Δημοκρατικών» έγραψε στο Twitter. «Εχω εξαιρετική σχέση με τους Αϊτινούς!»
Η κυβέρνηση της Αϊτής που την Παρασκευή τίμησε την 8η επέτειο από τον καταστροφικό σεισμό με 200.000 θύματα ανακοίνωσε ότι είναι «εξοργισμένη και σοκαρισμένη» από το «ρατσιστικό» ξέσπασμα.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top