ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 τράπεζες έχουν αναλάβει την οργάνωση επιστροφής στις αγορές

bonds_1

Σε έξι τράπεζες έχει αναθέσει η Ελλάδα την οργάνωση της επιστροφής της στις αγορές με έκδοση ομολόγων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Σύμφωνα με το την πηγή του πρακτορείου η Ελλάδα έχει αναθέσει σε Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC την διαχείριση πενταετούς έκδοσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η έξοδος μπορεί να γίνει και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο καθώς αναμένεται η έγκριση από τους επίσημους πιστωτές.

Η έξοδος επίσης μπορεί να είναι μέρος της προσπάθειας διαχείρισης υποχρεώσεων, σύμφωνα με δύο άλλες πηγές. Μια περίπτωση θα ήταν η επέκταση στις προθεσμίες λήξης μέσω μίας δημοπρασίας για τα ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2019. Μία άλλη περίπτωση είναι η υποβολή προσφορών – ή επαναγορά – των λεγόμενων τίτλων strip – που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας το 2012.

Οι τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα που έχει κατάταξη Caa2/B-/CCC επιδιώκει να αντλήσει 2-4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η διαπραγμάτευση δεν αναμένεται να είναι απλή, καθώς η ελάφρυνση του χρέους παραμένει ασαφής και τα ομόλογα της χώρας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κατάταξης στο QE της ΕΚΤ.

Την τελευταία φορά βγήκε στις αγορές με την ομολογιακή έκδοση του Ιουλίου του 2014, αντλώντας 1,5 δισ. ευρώ με προθεσμία λήξης την 17η Ιουλίου του 2017. Επίσης άντλησε 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019.

Εκτός από το Reuters και η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί ένα νέο Μνημόνιο με επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Σε ανάλυσή της για την Ελλάδα η τράπεζα εκτιμά ότι η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει την άνοιξη του 2018, ενώ τα όποια μέτρα ελάφρυνσης θα συνοδεύονται από ένα νέο Μνημόνιο που θα προβλέπει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Όσο για την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE), η Goldman Sachs θεωρεί ότι ίσως να μην επιβεβαιωθεί ποτέ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top