ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bουλευτικές εκλογές στην Ιταλία- Όλα της κάλπης πιθανά

IItalyElections2018a

Πάνω από σαράντα έξι εκατομμύρια Iταλοί  ψηφίζουν, σήμερα, για την ανανέωση της βουλής και της γερουσίας. Πρόκειται να εκλεγούν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων ιταλών. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι τις 11 το βράδυ.

Βάσει του νέου εκλογικοί νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν διακόσιες χιλιάδες εκλογικά ψηφοδέλτια.

Παρά την παραδοσιακή χθεσινή «ημέρα της σιωπής», ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, (ο οποίος μετέβη για τουριστική επίσκεψη στην Νάπολη με την σύντροφό του), συνομιλώντας με κατοίκους, δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης της Φόρτσα Ιτάλια, με μια μόνον κλίμακα, στο 23%.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων, επίσης, αποφάσισαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με δηλώσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, και με τους υποψήφιους υπουργούς που οι «πεντάστεροι» παρουσίασαν την Πέμπτη.

Μεγάλο μέρος, τέλος, των ιταλικώνμέσων ενημέρωσης, αναφέρει ότι ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι το τελικό ποσοστό των πολιτών που, τελικά, θα επιλέξει την αποχή.

Όλα της κάλπης πιθανά 

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι τόσο αβέβαιο. Ως κόμμα προηγούνται τα Πέντε Αστέρια, με ένα 28% στην πρόθεση ψήφου. Ως συμμαχία, η κεντροδεξιά, με το 37%. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να μην υπάρξει  «καθαρή πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο. Κυρίως, λόγω  του νέου εκλογικού νόμου – με ένα τρίτο πλειοψηφικού και δυο τρίτα απλής αναλογικής – που έχει πολύπλοκο μηχανισμό σε ότι αγορά στην κατανομή των εδρών.

Όλα τα σενάρια λοιπόν είναι πιθανά. Αρχίζοντας από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, με την Φόρτσα Ιτάλια, την Λέγκα και τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας». Αν υπάρξει, όμως, η αναγκαία πλειοψηφία, μπορεί να δημιουργηθεί και ένας «μεγάλος συνασπισμός» με την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά και όσες άλλες δυνάμεις θελήσουν ενδεχομένως να τον στηρίξουν.

Τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, επιμένουν ήδη ότι θα πρέπει να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δεσμεύονται ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με σημείο αναφοράς, βέβαια, τα κύρια προγραμματικά σημεία του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.

Στα διάφορα μετεκλογικά σενάρια υπάρχει και κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή δηλαδή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά. Και τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επιστροφή εκ νέου στις κάλπες, έστω και αν η εκστρατεία που μόλις τελείωσε, κούρασε τους Ιταλούς, χωρίς να καταφέρει να βάλει νέα θέματα στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Μεγάλη αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η είδηση που έφτασε από την πόλη Παβία, κοντά στο Μιλάνο: έξω από δεκάδες σπίτια αριστερών πολιτών, άγνωστοι έβαλαν αυτοκόλλητα που γράφουν «εδώ μένει ένας αντιφασίστας». Μια προκλητική πράξη, για την οποία ευθύνεται, πιθανότατα, η άκρα δεξιά.

Πηγή: ΑΠΕ και DW

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top