ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Ανάπτυξη ή θηλιά τα νέα μέτρα;

greek-crisis-2

Θα είναι οι τελευταίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα το κλειδί για να κερδίσει η χώρα μια ελάφρυνση του χρέους που θα απελευθερώσει από τα χρόνια των συγκρατημένων επενδύσεων και τελικά θα βάλει τέλος στην οικονομική κρίση, ή θα συντριβεί η οικονομία από την λιτότητα και θα στείλει την κυβέρνηση με το καπέλο στο χέρι να ζητά ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης;

Αυτό το δίλημμα βάζει το Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμα με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων που δείχνουν ότι η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι βουλευτές ενέκριναν τα τελευταία οικονομικά μέτρα που απαιτούσαν οι πιστωτές για να διατηρήσουν την ροή των δανείων διάσωσης, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο κίνδυνος είναι ότι αν οι προσπάθειες να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι πνίξουν την οικονομία τόσο που ο στόχος να χαθεί την ερχόμενη χρονιά, οι περικοπές στις συντάξεις και οι αυξήσεις στους φόρους θα σφίξουν την θηλιά ακόμα περισσότερο.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» λέει στο Bloomberg ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ. «Είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν τρία χρόνια, και ενώ πολλές δυνάμεις που ανέπτυσσαν αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμες, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα περάσει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης».

Αν η Ελλάδα πάρει αρκετά σημαντική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της ευρωζώνης, θα μπορούσε ακολούθως να επαναφέρει την εμπιστοσύνη και να επιτρέψει στις επενδύσεις να μπουν στην πραγματική οικονομία. Τέτοιου είδους συμφωνία θα συζητηθεί στην συνάντηση του eurogroup την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές αγορές εκτινάχθηκαν αυτό το μήνα μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ. Κατά το Bloomberg, η αβεβαιότητα στην περίοδο πριν την συμφωνία οδήγησε τη χώρα ξανά στην ύφεση και ανάγκασε την κυβέρνηση να μειώσει την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2017 από 2,7% σε 1.8%.

Υπό το αισιόδοξο σενάριο η συμφωνία για το χρέος που ικανοποιεί το ΔΝΤ διευκολύνει την ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα και τον ΟΔΔΗΧ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βγει επιτυχώς στις αγορές. Αυτό θα διευκολύνει την ροή ξένων επενδυτών που επιδιώκουν αποδόσεις σε μια χώρα όπου η κεντρική τράπεζα λέει ότι το εγχώριο προϊόν είναι περίπου 10 τα εκατό χαμηλότερο από το δυνητικό.

«Η συμφωνία με τους πιστωτές εμπεριέχει κάποια υφεσιακά μέτρα, όπως την απαίτηση για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων» τα ερχόμενα χρόνια, λέει ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank Ergasias. «Αυτή η αρνητική επίπτωση θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από μια καλύτερα αγορά και οικονομικό κλίμα, συμμετοχή στο QE και βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους»

Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τα πλεονάσματα για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι ήλπιζε η κυβέρνηση. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρότεινε την Πέμπτη το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι τουλάχιστον 3.5 τα εκατό του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από το 2018, κάτι που ΔΝΤ έχει πει ότι θα είναι τεράστιο βάρος για την ελληνική οικονομία, αν τελικά μπορεί να επιτευχθεί.

Το πακέτο που ψηφίστηκε περιλαμβάνει 5.4 δισεκ.ευρώ σε αντιμέτρα για το 2019 και 2020 για την εξισορρόπηση των περικοπών στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας. Αλλά αυτά θα εφαρμοστούν μόνο αν η Ελλάδα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα πετύχει τους στόχους, θεωρώντας το 4,2 πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 –σε σχέση με τον στόχο του 0,5% απόδειξη ότι το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο.

Ο Ηλίας Λέκκος, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, δεν πείθεται. «Δεν υπάρχει προηγούμενο σε μη πετρελαιοεξαγωγική χώρα να πετυχαίνει 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα συστηματικά για περίοδο πολλών χρόνων», λέει. «Είτε δεν μπορεί να επιτευχθεί, ή θα επιτευχθεί με κόστος μια τεράστια ύφεση».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top