ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bloomberg για υπόθεση Novartis: Αποσταθεροποίηση και άνοδος της ακροδεξιάς

Novartis1

Τον κίνδυνο η υπόθεση της Novartis να δώσει ώθηση σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg συμπληρώνοντας ότι ήδη η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κινήσεων.

Στο εκτενές δημοσίευμα του μάλιστα καταγράφει την άποψη τριών ειδικών αναλυτών του Μουτάμπα Ραχμάν γενικού διευθυντή του «Εurasia Group» στο Λονδίνο και των Πανεπιστημιακών Αριστείδη Χατζή και Νίκου Μαραντζίδη.
Η Ελλάδα, καταλήγει το Bloomberg έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων όπως: Οικονομική κρίση, αίσθημα εθνικής ταπείνωσης κι ανασφάλειας, απουσία εμπιστοσύνης στην κρατική θεσμική λειτουργία.

«Καθώς πλησιάζει στην έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και καθώς οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 πλησιάσουν, το πολιτικό παιχνίδι είναι πιθανό να μετατραπεί σε δυσάρεστο», αναφέρει.

«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε πλήρη κατάσταση πολέμου», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group στο Λονδίνο. «Αν και ο αντίκτυπος του σκανδάλου στην έξοδο του προγράμματος είναι πιθανό να είναι αμελητέος, ωστόσο δικαίως τροφοδοτεί τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ειδικά μεσοπρόθεσμα, αν οι εκλογές του επόμενου έτους δεν κλείσουν τον κύκλο της πολιτικής αστάθειας».

Παρόλα αυτά, το σκάνδαλο δεν φαίνεται τόσο πιθανό να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο θα ευνοήσει τα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κινήματα, δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης, δήλωσε ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι θα ενισχύσει τη δημόσια απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών κομμάτων.

Τα χρόνια λιτότητας έχουν κάνει πολλούς Έλληνες να αισθάνονται φτωχότεροι. Και ενώ λίγοι αναμένουν να επιστρέψουν στις καλύτερες ημέρες πριν η χώρα «εκραγεί» το 2010, πολλοί λένε ότι η «νέα κανονικότητα» για αυτούς δεν μπορεί να διαρκέσει αφού η οικονομία έχει μειωθεί κατά 20%. Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να βρει δουλειά, κι από αυτούς οι περισσότεροι αναζητούν εργασία για τουλάχιστον ένα χρόνο.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top