ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερα βελτιωμένη πρόταση για το χρέος

eu -greek flags

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προσφέρουν στην Ελλάδα ιδιαίτερα βελτιωμένη πρόταση για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Οι δανειστές της ευρωζώνης δεν πρόκειται να δεσμευτούν για περαιτέρω λεπτομέρειες πέρα από την επέκταση των ωριμάνσεων που συζητήθηκαν την περασμένη βδομάδα, λένε οι πηγές του Bloomberg που ζήτησαν ανωνυμία μιας και οι συνεχιζόμενες συνομιλίες είναι μυστικές. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν θα είναι αρκετό για να πειστεί η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα, λένε οι πηγές.
«Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια στο θέμα του χρέους και αυτή δεν υπήρχε στο τραπέζι» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συνέδριο του Economist, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η οικονομία της χώρας «δεν μπορεί να αντέξει την αβεβαιότητα για ένα ακόμα χρόνο για το αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα για το χρέος ή όχι».
Αυτή η απαίτηση για σαφήνεια έρχεται μετά την αποτυχία στις 22 Μαΐου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν για το πώς θα ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της Ελλάδας. Οι ελπίδες για μια συμφωνία που θα άνοιγε τον δρόμο για την εκταμίευση πόρων ώστε να εξοφληθούν χρέη που ωριμάζουν τον Ιούλιο στρέφονται τώρα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είναι απίθανο οι υπουργοί να προσφέρουν πολύ βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης του χρέους σε σχέση με εκείνους που παρουσιάστηκαν τον Μάιο. «Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των πολιτικών του προγράμματος αντί να επικεντρώνεται σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM σε χθεσινή ομιλία του στην Αθήνα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τις διαφορές ως προς τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το χρέος της χώρας – που βρίσκεται σήμερα περίπου στο 180% του ΑΕΠ- σε βιώσιμα επίπεδα. Ο συμβιβασμός που πρότεινε η ευρωζώνη για επέκταση έως και 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής απ’ το ΔΝΤ. Η απροθυμία του, πάλι, χάλασε τη δουλειά για τους Έλληνες λόγω των επιπτώσεων για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το σήμα που θα έστελνε στις αγορές.
Στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στο ΔΝΤ ότι απέτυχε να πει ξεκάθαρα τι θα χρειαζόταν για να ξεπεράσει τις αμφιβολίες του. «Είναι η ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θέλει να κάνει», είπε.
Ένα βασικό σημείο διαφωνίας πηγάζει απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αντέξει η χώρα. Οι απόψεις του ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικές εν προκειμένω απ’ ό,τι εκείνες των πιστωτών της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Και η ΕΚΤ έστειλε χθες το σήμα ότι χρειάζεται περισσότερη ορατότητα για τη μελλοντική πορεία του χρέους της Ελλάδας προτού μπορέσει να συμπεριλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και η ΕΚΤ κάνει τη δική της χωριστή ανάλυση, θα προξενούσε έκπληξη αν κατέληγε σε συμπεράσματα που απορρίπτει ρητά το ΔΝΤ.
«Η έγκαιρη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική – όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και για να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα, και του χρηματοπιστωτικού τομέα ειδικότερα» είπε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στο συνέδριο του Economist. «Η σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος είναι επίσης αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν να περιληφθούν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.
Χωρίς την τόνωση της εμπιστοσύνης που θα προκαλούσε η αγορά ομολόγων απ’ την ΕΚΤ, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να αποβεί πιο δαπανηρή.
Μια συμφωνία, αν όχι ολοκληρωμένη, θα μπορούσε να επιτευχθεί στα μέσα Ιουνίου, παρά τις διαφορές. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης κάνουν «ό,τι μπορούν» για να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιούνιο.

πηγή: iefimerida.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top