ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Η κυβέρνηση Τσίπρα ποντάρει στην φαρμακευτική κάνναβη για να ανυψώσει την οικονομία της χώρας

cannabis-1

Επενδυτές σε πρότζεκτς για την φαρμακευτική κάνναβη επικεντρώνουν την προσοχή τους στην Ελλάδα, όπου το θερμό κλίμα και ο ήλιος καθώς επίσης και η πιθανά ευνοϊκή μελλοντική νομοθέτηση μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της να βγάλει την χώρα από την επτάχρονη οικονομική κρίση, λέει το Bloomberg.

Οι καλλιεργητές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να επενδύσουν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρότζεκτς για την κατασκευή πάρκων με θερμοκήπια όπου θα καλλιεργείται και κατασκευάζεται η κάνναβη, είπε σε συνέντευξη ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου. Αυτό θα δώσει στην Ελλάδα ένα μερίδιο σε μια διεθνή αγορά που σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να αποφέρει έως και 200 δισεκ.ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στις επενδύσεις για να μπορέσει η χώρα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Οι προβλέψεις είναι για ανάπτυξη 2 τα εκατό τη φετινή χρονιά και 2.5 τα εκατό το 2018.

Μια και μόνο εγκατάσταση με 12 ως 15 θερμοκήπια μπορεί να δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ομάδα εργασίας που ετοιμάζει το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Η ανεργία είναι μονίμως πάνω από το 20 τα εκατό από το 2011 στη χώρα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα σχεδιάζει να καταθέσει σχέδιο νόμου για την νομιμοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου και θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την καλλιέργεια της σοδειάς για το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας που ετοιμάζει το σχέδιο νομου.

Ενώ χώρες όπως η Ουρουγουάη και αρκετές αμερικανικές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την γενική κατοχή σε διάφορους βαθμούς, η Ελλάδα δεν έχει τέτοια σχέδια. Η καλλιέργεια και οι πωλήσεις θα είναι μόνο για ιατρικούς λόγους, λέει ο Αποστόλου. «Χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά με μέλη να υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο και Πάρκινσον θα δουν να παράγονται εδώ τα φάρμακα, με βάση τις οδηγίες της ΠΟΥ».

Η ΠΟΥ αναφέρεται σε μελέτες που δείχνουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα των κανναβινοειδών για την ναυτία και τον έμετο σε προχωρημένα στάδια ασθενειών όπως ο καρκίνος και το AIDS. Άλλες θεραπευτικές χρήσεις αποδεικνύονται μέσα από ελεγχόμενες μελέτες, όπως η θεραπεία του άσθματος και του γλαυκώματος.

Η καναδική εταιρία παραγωγής κάνναβης Tilray είπε τον Σεπτέμβριο ότι σκοπεύει να επενδύσει 20 εκατ.ευρώ στην Πορτογαλία, ποντάροντας στην αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη. Η εταιρία Cronos Group Inc., που έχει έδρα το Τορόντο, έχει κάνει συμφωνία με χονδρέμπορο φαρμάκων να προμηθεύει την αγορά της ιατρικής μαριχουάνα στη Γερμανία και εξετάζει την επέκτασή της και αλλού στην ΕΕ, είπε σε συνέντευξη ο διευθυντής της Mike Gorenstein.

Έχουμε συζητήσει με 20 διαφορετικές χώρες μέχρι τώρα, με ρυθμιστικές αρχές, επιχειρηματίες, φαρμακευτικές εταιρίες» είπε. «Αν επρόκειτο να διαλέξουμε άλλη χώρα στην Ευρώπη για να παράγουμε σε αυτήν θα βασιζόμασταν στο ιστορικό της και το δυνατό κλίμα».

bloomberg.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top