ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στο ΔΝΤ

imf-greece

Tο σχέδιο της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ίσως καρποφορήσει σύντομα, ανοίγοντας τον δρόμο στην χρεωμένη χώρα να πει ότι έκανε ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, γράφει το Bloomberg.
Η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μακροχρόνια φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, που επιδιώκει να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Η σχετική συζήτηση γίνεται την ώρα που η Ελλάδα πρόκειται να υλοποιήσει τον πρώτο γύρο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της, που πιθανά να οδηγήσει στην εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ κατά την συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει ακόμα κάνει επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή, αλλά η κυβέρνηση το σκέφτεται, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο να παραμείνουν ανώνυμοι καθώς τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μείωνε τις υποχρεώσεις για το χρέος – το οποίο βρίσκεται στο 180 τα εκατό του ΑΕΠ της χώρας – τα ερχόμενα χρόνια αφού το κομμάτι αυτό των δανείων είναι πιο ακριβό από τις δύο δανειοδοτήσεις διάσωσης από την ευρωζώνη καθώς και από το κόστος της νέας εξόδου στις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν την Τρίτη στο 3,69 τα εκατό από 3,71 που ήταν το επιτόκιο την ημέρα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου.
Η πρόωρη εξόφληση θα βοηθούσε τον Τσίπρα να ενισχύσει το πολιτικό του κεφάλαιο ενόψει των εκλογών, καθώς θα προσθέσει στα σημάδια ότι η οικονομία είναι πιο ισχυρή και η χώρα μπορεί να αρχίσει να απογαλακτίζεται από τους πιστωτές. Θα επιτρέψει επίσης στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι μείωσε την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα ελαττώνοντας έτσι την ανάγκη για εποπτεία από το Ταμείο.
Η αποπληρωμή ωστόσο απαιτεί πράσινο φως από την ευρωζώνη. Κι αυτό γιατί, ως δανειστές, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους για πρόωρη εξόφληση αναλογικά. Αυτή η παραίτηση έχει δοθεί στο παρελθόν σε άλλες χώρες με πρόγραμμα διάσωσης όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμα επίσημο αίτημα. Αλλά ακόμα και αν το καταθέσει, δεν είναι σίγουρο ότι η ευρωζώνη θα συμφωνήσει. Κι αυτό γιατί κάποιες χώρες θα μπορούσαν αν είναι σκεπτικές για το κατά πόσο η πρόωρη αποπληρωμή θα είναι οικονομικά πρόσφορη για την Ελλάδα. Χώρες όπως η Γερμανία, που επέμεναν στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να διστάζουν να εγκρίνουν κάτι τέτοιο καθώς θα μείωνε την ανάμιξη του ταμείου, λένε οι αξιωματούχοι. Αυτές οι χώρες είχαν απαιτήσει την συμμετοχή του ΔΝΤ ως σφραγίδα αξιοπιστίας για το πρόγραμμα διάσωσης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top