ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Τα κόκκινα δάνεια φρενάρουν την ανάκαμψη

npls

Στην ανάγκη να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg με αφορμή τη διεξαγωγή συνεδρίου σήμερα στην Αθήνα για τα ελληνικά και τα κυπριακά NPL.
Επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων με έκπτωση μαζεύονται στην Αθήνα για παρευρεθούν σε ένα συνέδριο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το πρακτορείο να σημειώνει ότι αναμένεται πως θα τύχουν θερμής υποδοχής.
Ο ρόλος τους κρίνεται σημαντικός στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του τραπεζικού συστήματος, που λυγίζει υπό το βάρος των κόκκινων δανείων με αποτέλεσμα να στερούνται εταιρείες τα αναγκαία κεφάλαια, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς παρόλο που η οικονομία οδεύει προς τρίτη χρονιά ανάπτυξης, το ποσοστό των δανείων που παρέχουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε επιχειρήσεις μειώνεται και τον Νοέμβριο έπεσε κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Όπως σημειώνει δε ο πρόεδρος της Capital Partners SA και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, «oι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετική τεχνογνωσία, ισχυρές επιχειρηματικές προτάσεις και έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ή λιγότερο, είναι σε μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με το Bloomberg, μια πρόταση που εξετάζουν οι εποπτικές Αρχές είναι ένα μοντέλο σαν το ιταλικό με μεταφορά χρεών σε όχημα ειδικού σκοπού το οποίο θα πουλήσει στη συνέχεια ομόλογα σε επενδυτές. Το σχέδιο περιλαμβάνει και πιθανές κρατικές εγγυήσεις για τις ασφαλέστερες δόσεις χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει έγκριση για το σχέδιο από τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται δικό της σχέδιο ανασυσκευασίας του χρέους και πώλησής του σε επενδυτές.
Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να πεισθούν να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Έτσι οι έλληνες αρμόδιοι χάραξης πολιτικής και τραπεζίτες θα εστιάσουν την προσοχή τους στη διάθεση των επενδυτών που θα βρεθούν στο συνέδριο στην Αθήνα. Με τη σειρά τους οι επενδυτές αυτοί θα τους ζητήσουν εγγυήσεις ότι αξίζει να επενδύσουν σε ελληνικό χρέος, καταλήγει το Bloomberg.

πηγή : liberal.gr

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top