ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Επικρίσεις για το plan B της Μέι

theresa-may3

Διαμαρτυρίες και επικρίσεις δέχθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου και τους επικεφαλής επιχειρηματικών φορέων, μετά την παρουσίαση του δεύτερου σχεδίου της για το Brexit, για το οποίο κοινή άποψη ήταν ότι είναι ουσιαστικά πανομοιότυπο με αυτό που καταψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή των Κοινοτήτων με διαφορά 230 ψήφων.

67 μόλις μέρες από την μέρα που η Βρετανία είναι νομικά υποχρεωμένη να φύγει από την ΕΕ, η Μέι εξόργισε τους βουλευτές και επιχειρηματικές ομάδες προσφέροντας ελάχιστη επιβεβαίωση ότι επιθυμεί να αλλάξει πορεία.

Σε δήλωση της στην Βουλή των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι περιέγραψε τρεις αλλαγές που ισχυρίζεται ότι προέκυψαν από συζητήσεις με συναδέλφους στις έξι μέρες που μεσολάβησαν μετά την ταπεινωτική ήττα στη Βουλή:
– Πιο συμβουλευτική προσέγγιση στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων με μεγαλύτερη συμμετοχή βουλευτών, επιχειρηματικών ομάδων και σωματείων
– Ισχυρότερες διαβεβαιώσεις για τα δικαιώματα των εργατών και περιβαλλοντολογικά στάνταρντ «με μια εγγύηση ότι όχι μόνο δεν θα διαβρώσουμε την προστασία στα εργατικά δικαιώματα και το περιβάλλον, αλλά θα εξασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα θα είναι πρωτοπόρος».
– Άλλη μια προσπάθεια να απαντηθούν οι ανησυχίες για το λεγόμενο backstop, το οποίο μετά θα μπορούσε να συζητήσει με τις Βρυξέλλες.

Η Μέι απέρριψε την ιδέα να ζητήσει παράταση για το άρθρο 50 και επέμενε στις πιθανές επιπλοκές αν ζητηθεί και πάλι από τους πολίτες να ψηφίσουν για το Brexit.
«Δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς ο τρόπος με τον οποίο ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να πλήξει την κοινωνική συνοχή μέσα από την υπονόμευση της πίστης προς την δημοκρατία μας» είπε.

Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προειδοποίησαν ότι οι ανακοινώσεις της πρωθυπουργού φέρνουν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στο δυνητικά καταστροφικό σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, ενώ μερίδα του βρετανικού Τύπου παρομοίασε το plan B με τη… «Μέρα της Μαρμότας».

Μετά τις τοποθετήσεις, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέθεσε την πρότασή της, την οποία οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν πριν τελικά να ψηφίσουν την 29η Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής έχει καταθέσει τροπολογία ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν, με την οποία ζητά μια σειρά από «ενδεικτικές ψηφοφορίες» πάνω σε διάφορες επιλογές για το Brexit (οι ενδεικτικές ψήφοι δείχνουν την τάση αποδοχής ή μη στο κοινοβούλιο όσον αφορά τις διάφορες προτάσεις), ενώ η βουλευτής, επίσης των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, όπως αναμενόταν, παρουσίασε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν για να εμποδίσουν το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να περάσει την συμφωνία της για το Brexit ως την 26η Φεβρουαρίου. Τότε, το κοινοβούλιο θα μπορεί να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Μέι υπέστη νέα ήττα χθες Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων: τα μέλη της, σε μία ασυνήθιστη απόφασή τους, ψήφισαν (με 243 «ναι» έναντι 208 «όχι») να καθυστερήσουν τη διαδικασία του νομοσχεδίου για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit, μέχρι να λάβουν επιπλέον λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα συναφθούν και θα ελέγχονται. Η απόφαση δεν θα έχει επίπτωση στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, αλλά στην κοινοποίησή του, η οποία δεν θα ξεκινήσει μέχρι η κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς το αίτημα.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΡ/guardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top