ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Στις 29 Μαρτίου ενεργοποιείται το Άρθρο 50

FILE PHOTO - Article 50 of the EU's Lisbon Treaty that deals with the mechanism for departure is pictured near an EU flag following Britain's referendum results to leave the European Union, in this photo illustration taken in Brussels, Belgium, June 24, 2016. REUTERS/Francois Lenoir/Illustration/File Photo

Την επίσημη κοινοποίηση για την πρόθεση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ θα αποστείλει στις 29 Μαρτίου η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενημερώθηκε από το γραφείο της κ. Μέι για την πρόθεσή της την Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η επιστολή που θα σταλεί την επόμενη Τετάρτη θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διετούς διαπραγμάτευσης για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας και την επίτευξη ξεχωριστής συμφωνίας για την μορφή των μελλοντικών σχέσεων Βρετανίας – ΕΕ, ιδιαίτερα για τους όρους του εμπορίου μεταξύ των δύο μερών.

«Τον περασμένο Ιούνιο ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε την ιστορική απόφαση να φύγει από την ΕΕ. Την επόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση θα παραδώσει αυτή την απόφαση και θα ξεκινήσει επίσημα την διαδικασία ενεργοποίησης του Άρθρου 50» δήλωσε ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. «Είμαστε στο κατώφλι της πιο σημαντικής διαπράγματευσης αυτής της χώρας για αυτή την γενιά» είπε ο Ντέιβις. «Η κυβέρνηση είναι καθαρή στους στόχους της: μια συμφωνία αποτελεσματική για κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και για όλη την Ευρώπη – μια νέα, θετική συνεργασία μεταξύ του ΗΒ και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα πάντα είναι έτοιμα σε αυτή την πλευρά», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν αφού θα έχουν συναντηθεί τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επιβεβαιώσουν την διαπραγματευτική δικαιοδοσία της Κομισιόν.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top