ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Die Welt: «Δυτικά Βαλκάνια: Οι Βρυξέλλες πιέζουν για ταχύτερους ρυθμούς στη διεύρυνση της ΕΕ»

EU_Balkan

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία και το Μαυροβούνιο αναμένεται να έχουν ήδη από το 2025 δυνατότητα ένταξης στην κοινότητα των ευρωπαϊκών κρατών. Και άλλες χώρες της περιοχής θα είχαν δυνητικά προοπτικές. Ωστόσο, ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα από τις Βρυξέλλες είναι μακρύς» αναφέρεται σε έγγραφο της Κομισιόν όπως γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες προτίθεται να επιταχύνει σημαντικά τις ενταξιακές διαδικασίες για τα έξι κράτη των Δ. Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Κόσσοβο), μέσω μίας νέας στρατηγικής και συγκριμένους, χρονικούς σχεδιασμούς. «Μία ένταξη των κρατών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ, είναι προς το συμφέρον της Ένωσης σε επίπεδο πολιτικό, πολιτικής ασφάλειας και οικονομίας», επισημαίνει η Κομισιόν στο έγγραφό της που φέρει τον τίτλο «Μία αξιόπιστη προοπτική διεύρυνσης για τις χώρες των Δ. Βαλκανίων», που πρόκειται να δημοσιευθεί την Τρίτη στο Στρασβούργο, σύμφωνα με την Die Welt. Ταυτόχρονα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι θα μπορούσε «μία αξιόπιστη προοπτική ένταξης να αποτελέσει μία προωθητική δύναμη προς έναν μετασχηματισμό της περιοχής».

Όπως σημειώνεται, κατά την άποψη της Κομισιόν, η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα μπορούσαν ήδη από τον Ιανουάριο του 2025 να ενταχθούν ως μέλη στην ΕΕ, ενώ αυτό που ακριβώς αναφέρει το έγγραφο είναι ότι «Με μία ισχυρή πολιτική βούληση, με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την επίλυση των εκκρεμών διενέξεων με τους γείτονες, εκτιμάται ότι Μαυροβούνιο και Σερβία θα είναι έτοιμες προς ένταξη έως το 2025».

Βάσει τη άποψης της Κομισιόν, για τις χώρες των Δ. Βαλκανίων υφίσταται αυτή τη στιγμή «μία ιστορικά συμφέρουσα ευκαιρία» (όπως σημειώνεται το πρωτότυπο αναφέρει «historic window of opportunity») να συνδέσουν σταθερά και αμετάκλητα το μέλλον τους στην ΕΕ. Προκειμένου, όμως, να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήθος μεταρρυθμίσεων και να επιταχυνθεί ο μεταρρυθμιστικός ρυθμός: «Προκειμένου οι συγκεκριμένες χώρες να εκπληρώσουν όλα τα ενταξιακά κριτήρια και να ενδυναμώσουν τη δημοκρατία τους, απαιτούνται ευρείες και πειστικές μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς, όπως το κράτος δικαίου, ο ανταγωνισμός, η περιφερειακή συνεργασία και η συμφιλίωση». Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητεί επιπλέον και «μία εκτενή, νομικά δεσμευτική συμφωνία ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου».

Η Κομισιόν παραδέχεται στο συγκεκριμένο έγγραφο σχετικά με την ένταξη των κρατών των Δ. Βαλκανίων ότι «Η ΕΕ θα ενισχύσει σημαντικά την υποστήριξή της για μία διαδικασία μετασχηματισμού στα Δ. Βαλκάνια», ενώ για αυτό το σκοπό η Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα τετραμερές, λεπτομερές «Σχέδιο Δράσης» για τις συγκεκριμένες χώρες. Εντός αυτού του σχεδίου απαριθμούνται οδηγίες διαχείρισης των ζητημάτων, που αναμένεται να βοηθήσουν τις χώρες να ενισχύσουν στο εσωτερικό τους το κράτος δικαίου, να βελτιώσουν την κοινωνικο ? οικονομική τους ανάπτυξη και να αναπτύξουν δράση στα ζητήματα των προσφύγων και της ασφάλειας. Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες ζητούν από τις εν λόγω χώρες «τη συγκρότηση εθνικών συντονιστικών κέντρων για τη διεξαγωγή συνοριακών ελέγχων» ή τη στενότερη συνεργασία τους με τους ειδικούς στα θέματα δικαίου από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Καταληκτικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για μεταρρυθμίσεις εντός της Ένωσης, και για αυτό προτίθεται να παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2018 σχετική ανακοίνωση με την οποία συνιστά στα κράτη – μέλη της ΕΕ, να λαμβάνουν στο μέλλον αποφάσεις περισσότερο στη βάση της ειδικής (ενισχυμένης) πλειοψηφίας παρά της ομοφωνίας. Τον Οκτώβριο του 2018 η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει επιπλέον «μία πρωτοβουλία», προς ενίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου στην ΕΕ, καθώς όπως επισημαίνεται «Η ΕΕ πρέπει τώρα να εξασφαλίσει την ετοιμότητά της και σε θεσμικό επίπεδο να καλωσορίσει νέα κράτη – μέλη, εφόσον αυτά έχουν προηγουμένως εκπληρώσει τις ενταξιακές προϋποθέσεις».

ΠΗΓΗ: Die Welt

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top