ΕΙΔΗΣΕΙΣ

DW: Σε καθοδική πορεία οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη

timmermans-sanchez

Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να πείσουν τους ψηφοφόρους. Γεγονός που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά και το πρόσφατο συνέδριό τους στη Μαδρίτη, λέει η DW.

Κάντε μόνοι σας το τεστ! Πείτε το όνομα ενός σοσιαλδημοκράτη ηγέτη στην ΕΕ. Χμ, χρειάζεστε χρόνο… Λογικό και δεν είστε ο μόνος. Ωστόσο Πορτογαλία, Μάλτα, Σουηδία, Σλοβακία και Ρουμανία κυβερνώνται από σοσιαλδημοκράτες. Οι μεγάλες χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία ή Γερμανία έχουν κάνει άλλες επιλογές ενώ στην Ισπανία ο σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές και είναι αβέβαιο εάν θα τις κερδίσει.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη για το συνέδριό τους ενόψει των Ευρωεκλογών στο τέλος Μαΐου. Τα πράγματα πάντως δεν πηγαίνουν καλά τα τελευταία χρόνια για τους σοσιαλδημοκράτες. Στη Γερμανία για παράδειγμα, ο ειδικός ερευνητής σε θέματα εκλογών Φραντς Βάλτερ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit είχε προβλέψει ήδη πριν από δέκα χρόνια ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες δεν θα ξαναγίνουν ποτέ ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Οι παλιοί κλασικοί ψηφοφόροι που προέρχονταν από την εργατική τάξη έχει συρρικνωθεί ως ομάδα και αυτοί που αισθάνονται αδικημένοι και περιθωριοποιημένοι σπεύδουν στους λαϊκιστές ακροδεξιούς ή αριστερούς, θεωρούν πολλοί πολιτικοί επιστήμονες.

Στη Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία τα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υπέστησαν πανωλεθρία. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Το 2014 κατέλαβαν 191 έδρες ενώ για φέτος προβλέπεται ότι θα καταλάβουν 136.

Προβλήματα ιδεολογικής ταυτότητας

Το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit δεν θα εκπροσωπηθεί καθόλου στο Ευρωκοινοβούλιο γεγονός που σημαίνει μείον 20 έδρες. Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι υπολογίζεται να συγκεντρώσουν μεταξύ 15% και 18% θα στείλουν 11 Ευρωβουλευτές λιγότερους στο Στρασβούργο. Παρόλα αυτά η ομάδα των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη. Οι φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά τους και ισχυρότερη δύναμη θα παραμείνουν οι συντηρητικοί.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν πάντως και προβλήματα ιδεολογικής ταυτότητας να επιλύσουν, κάτι που φάνηκε και στο συνέδριό τους στη Μαδρίτη. Για παράδειγμα οι σοσιαλδημοκράτες της Σλοβακίας ή της Ρουμανίας δεν είναι «αληθινοί σοσιαλδημοκράτες» στα μάτια πολλών άλλων συντρόφων τους από άλλες χώρες. Τους θεωρούν πιο δεξιούς, πιο συντηρητικούς, πιο εθνικιστές. Υπάρχουν μάλιστα φήμες ότι η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στη Ρουμανία Λιβίου Ντραγκνέα θέλει να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δεν απομένει πολύ χρόνος μέχρι τις Ευρωεκλογές και οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να βρουν τα κατάλληλα επιχειρήματα ώστε να πείσουν τους ψηφοφόρους για τους λόγους που θα πρέπει να τους προτιμήσουν.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top