ΕΙΔΗΣΕΙΣ

EΕ: Δασμοί 2,8 δισεκ.ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα από 22 Ιουνίου

eu-us-tariff-thumb1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιβολή δασμών από την Παρασκευή σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ.
Τα αντίμετρα της ΕΕ σε βάρος ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, όπως τα τζην, το μπέρμπον ή οι μοτοσικλέτες, ως απάντηση στους δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το ευρωπαϊκό αλουμίνιο, θα τεθούν σε εφαρμογή στις 22 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών» να επιβάλουν αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς «δεν μας αφήνει άλλη επιλογή», υπογραμμίζει η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ στην ανακοίνωση. «Οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου (…) δεν μπορούν να παραβιάζονται χωρίς αντίδραση από την πλευρά μας», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή υιοθέτησε επισήμως έναν νόμο που θεσπίζει τους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ.
Χαρακτήρισε τα αντίμετρα της ΕΕ αναλογικά και ευθυγραμμισμένα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είπε ότι θα ανακληθούν αν η Ουάσιγκτον αποσύρει τις ταρίφες στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, τα οποία αντιμετωπίζουν δασμούς από τις ΗΠΑ ύψους 6,4 δισεκ.ευρώ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε σε ΕΕ, Καναδά και Μεξικό δασμούς 25 τα εκατό για χάλυβα και 10 τα εκατό για το αλουμίνιο από τις αρχές Ιουνίου, δίνοντας τέλος στην εξαίρεση που ίσχυε από τον Μάρτιο.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε ήδη αντίμετρα ύψους 16,6 δισεκ.δολαρίων Καναδά (12,5 δισεκ. δολάρια) στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ από 1η Ιουλίου, ενώ το Μεξικό επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από χάλυβα έως χοιρινό και μπέρμπον εδώ και δύο εβδομάδες.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top