ΕΙΔΗΣΕΙΣ

E. Μακρόν: «Ανήκω στη νέα γενιά ηγετών, να ξαναπάρουμε από την αρχή την ευρωπαϊκή ιδέα»

Macron_Versalies

«Η περασμένη δεκαετία ήταν πολύ σκληρή για την Ευρώπη. Διευθετήσαμε κρίσεις, χάσαμε όμως την πορεία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου στις Βερσαλλίες.

«Ανήκει στη νέα γενιά ηγετών, να ξαναπάρουν από την αρχή την ευρωπαϊκή ιδέα» εξήγησε, αναφερόμενος παράλληλα στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει τους επόμενους μήνες, για την ευρωπαϊκή επανοικοδόμηση.

«Θα πρέπει να το ομολογήσουμε, είναι άλλωστε εμφανές, ότι η ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση έχει αποδυναμωθεί, εξ’ αιτίας της διογκούμενης γραφειοκρατίας και του αυξανόμενου σκεπτικισμού που απορρέει» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Σε μια εποχή που περισσότερο παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από μια δυνατή Ευρώπη, είναι αποδυναμωμένη όσο ποτέ άλλοτε, από τις διαιρέσεις και τις αμφιβολίες που έχουν εγκατασταθεί στους λαούς μας.

Η Ευρώπη είναι ένα σχέδιο ειρήνης, ελευθερίας, προόδου, που το σκέφθηκαν και είχαν το θάρρος να το προχωρήσουν οι προηγούμενες γενιές που έζησαν τους πολέμους».

«Πώς είναι δυνατό να ξεχάσουμε σήμερα όλα αυτά, αναρωτήθηκε.

Πώς είναι δυνατό σήμερα απέναντι στις διαιρέσεις, στο Brexit και στα ανεβοκατεβάσματα της ιστορίας, η απάντηση να είναι μια επί πλέον αποδυνάμωση της Ευρώπης;

Μια μορφή εγκατάλειψης, που θα είναι ιστορικό λάθος;

Το να παραβλέψουμε την Ευρώπη είναι σαν να προδίδουμε τις προηγούμενες γενιές, αυτές που μας επέτρεψαν σήμερα να μιλάμε για την Ευρώπη.

Το να μας γίνει συνήθεια να αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη ως ένα τεχνικό εργαλείο, ισοδυναμεί με απάρνηση της ιστορίας μας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «ανήκει πλέον σε μια νέα γενιά ηγετών να ξαναπάρουν την ευρωπαϊκή ιδέα από την αρχή, όπως ήταν στις ρίζες της, μια πολιτική ιδέα στην ουσία της.

Θα πρέπει να ξεφύγουμε από την τυραννία των τεχνοκρατών, να πάρουμε ύψος, μακριά από ατζέντες, ημερολόγια και τους μαιάνδρους της σκληρής προηγούμενης δεκαετίας.

Για όσες χώρες η Ευρώπη δεν περιορίζεται σε μια αγορά, αλλά σε ένα χώρο όπου ευδοκιμεί μια συγκεκριμένη ιδέα της ανθρώπινης αξίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτές οι χώρες, θα πρέπει να αναλάβουν ένα αποφασιστικό σχέδιο δράσης και να οργανωθούν σχετικά» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Με έναν εν μέρει αφηρημένο, αλλά και ένθερμο λόγο ο Μακρόν σκιαγράφησε το όραμά του για μια «εκ βάθρων αναμόρφωση» της Γαλλίας, για μια κοινωνία με ισότητα ευκαιριών, για μια κοινωνία που θα ανανεώνεται μέσα σε καθεστώς «δυναμικής ελευθερίας». Ο Μακρόν επιδιώκει την αναθεώρηση του συντάγματος, ώστε στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα μικρότερο και ισχυρότερο κοινοβούλιο.», κάνει λόγο η κεντρώα Süddeuetsche Zeitung του Μονάχου

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top