ΕΙΔΗΣΕΙΣ

EIU: Η Βιέννη καλύτερη πόλη να ζει κανείς

vienna

Η αυστριακή πρωτεύουσα, η Βιέννη, κατατάσσεται για δεύτερη χρονιά, στην πρώτη θέση της ετήσιας κατάταξης του Economist με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος.

Κάθε χρόνο η Economist Intelligence Unit – EIU αξιολογεί 140 χώρες, βαθμολογώντας τις με άριστα το 100, με βάση μία ευρεία γκάμα κριτηρίων που σχετίζονται με παράγοντες όπως το επίπεδο διαβίωσης, οι υποδομές μεταφορών, η εγκληματικότητα, η πρόσβαση στην Παιδεία αλλά και την Υγεία καθώς και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η Μελβούρνη – η οποία επί επτά χρόνια κατείχε την πρωτιά – και ακολουθούν το Σίδνεϊ, η Οζάκα και το Κάλγκαρι. Συνολικά οκτώ από τις είκοσι πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνει η Ευρώπη, ενώ η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία κατέχουν τις υπόλοιπες.

«Η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεχίζουν να είναι οι καλύτερες περιοχές στον κόσμο για να ζει κάποιος», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του EIU.

Καμία αμερικανική πόλη δεν περιλαμβάνεται στις 10 πρώτες. Η Χονολουλού είναι στην 22η θέση, η Ατλάντα 33η και ακολουθούν Πίτσμπουργκ (34) και το Σιάτλ (36).

Αν και παίρνει υψηλή βαθμολογία στον πολιτισμό, η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην 58η θέση. Η πόλη βαθμολογείται χαμηλά σε υποδομές και σταθερότητα και έχει υψηλές «αποδόσεις» σε έγκλημα και τρομοκρατία.

Άλλα οικονομικά κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, βρίσκονται σε καλύτερη θέση, στην 38η και στην 40η αντίστοιχα. Καμία αμερικανική πόλη δεν βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την 22η με την Χονολουλού να έχει την καλύτερη επίδοση φέτος ανάμεσα σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η Αθήνα φέτος δεν περιλαμβάνεται στην λίστα, ενώ το Παρίσι έπεσε έξι θέσεις φθάνοντας στην 25η, εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», φωτογραφίες από τις οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Τις τελευταίες θέσεις της λίστας, με τις «χειρότερες» πόλεις για να ζήσει κανείς, καταλαμβάνουν το Καράτσι, η Ντάκα, το Λάγκος, η Τρίπολη στη Λιβύη και τελευταία όλων είναι η Δαμασκός.

Η βαθμολογία της αυστριακής πρωτεύουσας άγγιξε τις 99,1 μονάδες στα 100, αφού η Βιέννη φημίζεται για τις δημόσιες μεταφορές της, την πλούσια πολιτιστική ζωή αλλά και για το εξαιρετικής ποιότητας νερό.

Η έκθεση λαμβάνει, φέτος για πρώτη φορά, υπόψη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής εξετάζοντας την ποιότητα του αέρα αλλά και την θερμοκρασία, με αποτέλεσμα το Νέο Δελχί και το Κάιρο να κάνουν βουτιά στην κατάταξη – στην 118η και 125η θέση αντίστοιχα – εξαιτίας της «κακής ποιότητας του αέρα, των δυσάρεστων μέσων θερμοκρασιών και της ανεπαρκούς υδροδότησης».

«Συνολικά, η έκθεσή μας εξακολουθεί να κυριαρχείται από μεσαίου μεγέθους πόλεις σε πλούσιες χώρες», αναφέρει η έκθεση και επισημαίνει το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό σύστημα, τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα λειτουργικά συστήματα μεταφορών.

Οι top-10:
1. Βιέννη, Αυστρία (99,1)
2. Μελβούρνη Αυστραλία (98.4)
3. Σίντνει Αυστραλία (98.1)
4. Οσάκα Ιαπωνία (97.7)
5. Κάλγκαρι Καναδάς (97.5)
6. Βανκούβερ Καναδάς (97.3)
7. Τόκιο Ιαπωνία (97.2 tie)
7. Τορόντο Καναδάς (97.2 tie)
9. Κοπεγχάγη Δανία (96.8)
10. Αδελαΐδα Αυστραλία (96.6)

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top