ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ESM: Πράσινο φως για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

klaus-regling

Εγκρίθηκαν και τυπικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Τα μέτρα που ενέκριναν τα συμβούλια του ESM και του EFSF είναι σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν πλήρως θα οδηγήσουν σε μια σωρευμένη μείωση χρέους/ΑΕΠ κατά 20 μονάδες μέχρι το 2060. Επίσης αναμένουμε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα» είπε ο διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα μέτρα ελάφρυνσης που ενέκρινε ο ESM είναι τεχνικά και αποσκοπούν στην ελαφρά επιμήκυνση ορισμένων δανείων του δεύτερου Μνημονίου, από τα 28 στα 32,5 χρόνια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα χαλαρώσει και θα βελτιωθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής.

Παράλληλα, τα νέα μέτρα αποτρέπουν την αύξηση ορισμένων τόκων που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα και να σταθεροποιηθούν ορισμένα επιτόκια, που σημαίνει ότι θα συγκρατηθεί το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στο 179,6% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016, ήτοι περίπου 311,16 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top