ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurogroup: Ενισχυμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο- Τον Ιούνιο οι τελικές αποφάσεις για έξοδο

eurogroup sofia

«Η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και είχαμε ενημέρωση από τους θεσμούς αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την λήξη της άτυπης συνεδρίασης στη Σόφια.
Αναφορικά με την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στάθηκε στο ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για τη μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική, όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο συζητήθηκε το μεταμνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το θέμα του χρέους. Ως προς αυτό δήλωσε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί αν χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον Πορτογάλο υπουργό, συζητήθηκε το πώς θα μπορέσει το Eurogroup να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα.
«Σημειώσαμε την απόφαση της χώρας να μη ζητήσει προληπτική γραμμή, ενώ για τη μεταμνημονιακή εποχή εξετάστηκε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αυτή προτάθηκε από την Κομισιόν. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και επί τη βάσει μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα θέματα τον Ιούνιο», είπε ο Σεντένο.

Μοσκοβισί: Οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν και μετά τον Αύγουστο
Την προσοχή στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου έστρεψε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να λάβουμε αποφάσεις «που θα μας φέρουν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο». Τόνισε ακόμη ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, «καθώς διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά».
Πρόσθεσε, δε, ότι «ακούσαμε με ενδιαφέρον τη στρατηγική της κυβέρνησης από τον Ευκλείδη, μένουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιδιωχθούν μετά το πρόγραμμα, για να βελτιωθούν οι χρηματοδοτικές συνθήκες. Αυτή η στρατηγική πρέπει να σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση, για τους Έλληνες πολίτες, και να έχει η κυβέρνηση την κυριότητα».
«Είμαστε σε σωστό δρόμο. Το τέλος του προγράμματος θα είναι μια σημαντική στιγμή για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη, θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της κρίσης της Ευρωζώνης. Ήρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και μαζί χτίσαμε ένα success story για την Ελλάδα», είπε επίσης ο κ. Μοσκοβισί.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο, «γι’ αυτό θέλουμε έναν μηχανισμό που να υποστηρίζει αυτή την εφαρμογή, και για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι αγορές».
Τέλος, σημείωσε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε αυτός ο μηχανισμός, αλλά διευκρίνισε ότι «ο μηχανισμός εποπτείας δεν πρέπει να μοιάζει με παράταση του προγράμματος. Αυτό δεν είναι στην ατζέντα. Συμφωνούμε όλοι ότι το τέλος είναι στις 21 Ιουνίου».

Ικανοποίηση από Ρέγκλινγκ
Την ικανοποίησή του για την αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία και είναι ελληνκής «ιδιοκτησίας» εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη μετά το πέρας του Eurogroup. «Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε, ότι προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποπληρωθούν τα δάνεια.
Επίσης ανέφερε ότι θα έχουμε την εκταμίευση μεγάλης δόσης στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει το «μαξιλάρι ρευστότητας».

Κερέ: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων
Η κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο Κερέ έκανε λόγο για τρία μηνύματα από τη συζήτηση. Πρώτο ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έγκαιρα. Το δεύτερο μήνυμα για την μεταμνημονιακή εποχή είπε ότι η απόφαση είναι καθαρά θέμα της ελληνικής κυβέρνηση και έτσι το μήνυμα της ΕΚΤ είναι το «ισχυρότερο είναι το καλύτερο» και το τρίτο αφορούσε το χρέος.


Ευκ. Τσακαλώτος: Με «πολλούς επαίνους» υποδέχθηκε το Eurogroup το αναπτυξιακό σχέδιο

Πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup δήλωσε, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς, όπως ανέφερε, «υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου». Τόνισε, η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα ουδεμία σχέση θα έχει με πιστοληπτική γραμμή, αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε, λέγοντας χαρακτηριστικά «πήραμε πολλούς επαίνους». Ειδικά για το χρέος, σημείωσε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή στο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top