ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurogroup: Συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

20-years-euro

Επειτα από 18 ώρες συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όπως έγραψε ο εκπρόσωπος του Eurogroup Λούις Ρέγο στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Η σύνοδος ολοκληρώθηκε έπειτα από 18 ώρες (διαπραγματεύσεων). Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης», σημειώνει.


Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία αυτή. Συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσουν περίπου στις 09:45 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Οι υπουργοί Οικονομικών διαπραγματεύονταν όλη τη νύχτα στις Βρυξέλλες για την επίτευξη της συμφωνίας.

Πριν αρχίσουν οι εργασίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Μπρουνό Λεμέρ και ο Ολαφ Σολτς αντίστοιχα, είχαν δηλώσει αισιόδοξοι για τις πιθανότητες επίτευξης προόδου.
«Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλες προόδους», είπε ο Σολτς.
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για το δίκτυ ασφαλείας (σ.σ. σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας) και τη μεταρρύθμιση του ΕΜΣ (σ.σ. του ταμείου που αναλαμβάνει την αντιμετώπιση κρίσεων κρατικού χρέους)», εκτίμησε από την πλευρά του ο Λεμέρ.
Αντίθετα, για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης – μια από τις πιο εμβληματικές ιδέες του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης – ο Λεμέρ είπε πως αντιλαμβάνεται πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι τόσο προχωρημένες.
«Υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη συναίνεση για την ανάγκη (να υπάρξει) προϋπολογισμός της ευρωζώνης. Κάναμε μια πολύ σαφή πρόταση μαζί με τον κ. Σολτς (…), όμως ασφαλώς, είμαστε ανοικτοί σε μια πιο διεξοδική συζήτηση για την εφαρμογή της», πρόσθεσε.
Η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που εκφράζουν τις εντονότερες επιφυλάξεις για τον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, και δεν είναι η μόνη: πολλές άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης μοιράζονται τις ανησυχίες της, ειδικά για τον «σταθεροποιητικό» ρόλο του.
Εξάλλου νωρίτερα χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έκριναν σκόπιμο να δώσουν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για να πουν ότι «υποστηρίζουν τον διάλογο ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Η Κομισιόν χαιρέτισε τη Δευτέρα την «αλλαγή του τόνου» της κυβερνητικής συμμαχίας στην Ιταλία όσον αφορά τον προϋπολογισμό της για το 2019, αλλά πρόσθεσε πως αναμένει πάντα η Ρώμη να κάνει ακόμα πιο «σημαντική» προσπάθεια για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top