ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurogroup: Συμφωνία με 10ετή επιμήκυνση για το χρέος

eurogroup

Συμφωνία επετεύχθη μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup μετά από μαραθώνιο συζητήσεων.
Αυτή προβλέπει το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα να ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια.
Οι βασικές παράμετροι περιλαμβάνουν:
– Τη 10ετή επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων ύψους περίπου 130 δισ. του EFSF
– Τη 10ετή αναβολή της καταβολής των τόκων
– Την εκταμίευση δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ομολόγων που κατέχει το ΔΝΤ
Οι υπουργοί είχαν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το οικονομικό «μαξιλάρι».
Τσακαλώτος: Εδεσαν τα κομμάτια του παζλ
«Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο λαός αυτά τα 8 χρόνια και «θα πρέπει πολύ γρήγορα να δει αποτελέσματα στην τσέπη του από τη συμφωνία». Δηλώνοντας μάλιστα ότι «αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η κυβέρνηση για το μέλλον».
Η ατζέντα αλλάζει και υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια άσκησης πολιτικής, επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας πως το επίπεδο της λιτότητας θα μειώνεται σταδιακά είτε με μειώσεις των φόρων είτε με αυξήσεις των δαπανών. «Η ατζέντα αλλάζει και το πολιτικό σύστημα πρέπει ν’ αλλάξει, μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο με πολύ πιο εποικοδομητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις», ανέφερε.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στο Eurogroup «έδεσαν τα κομμάτια του παζλ». Πρόκειται, όπως τόνισε, για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης, την ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση (δεν πρόκειται για δ’ μνημόνιο, είπε ο υπουργός, και αφορά σε θέματα είτε από το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο είτε από το τρίτο πρόγραμμα) και τη συμφωνία για το χρέος.
Ανέφερε ότι «μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία». Ειδικά για το χρέος, είπε πως αυτό είναι πια βιώσιμο και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το «μαξιλάρι ασφαλείας» θ’ αρκεί για τουλάχιστον 22 μήνες και υπό προϋποθέσεις για περισσότερο χρόνο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους από το χρέος στην οικονομία (π.χ. με την εξαγορά δανείων από το ΔΝΤ).
Για την επόμενη έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε 4 – 5 απόπειρες τα επόμενα 2 χρόνια, με τον ακριβή χρόνο να αποτελεί τεχνοκρατική απόφαση του ΟΔΔΗΧ. Ερωτηθείς, δε, είπε ότι η λύση που επελέγη από το Eurogroup δεν αφήνει χώρο στον γαλλικό μηχανισμό.
Σεντένο: Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα χαιρέτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.
Ο Σεντένο χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες. Συνολικά, πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες ήταν επώδυνες για τον πληθυσμό, ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες και σημείωσε πως θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές, είπε.
«Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά. Συνολικά, η Ελλάδα θ’ αποχωρήσει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι ασφαλείας 25 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες. Το χρέος είναι βιώσιμο» πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο.
Γιούνκερ: Φόρος τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα
Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.
«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίνω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Μοσκοβισί: Ενισχυμένη εποπτεία
Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι μία ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι το Grexit ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση επιτεύχθηκε επειδή η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα και η ευρωζώνη αλληλεγγύη. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού λέγοντας όμως ότι ήταν αναγκαίες.
Ντράγκι: Κλειδί η συμπαγής δημοσιονομική πολιτική
Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:
«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτουμένων. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα.
»Η παραμονή της Ελλάδας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».
Ρέγκλινγκ: Η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.
Λαγκάρντ: Και νέα μέτρα, αν απαιτηθεί, για το χρέος
Η γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συμμερίζεται και αυτή την αίσθηση των ευρωπαίων ιθυνόντων πως πρόκειται για ιστορική στιγμή, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη έζησε δύσκολες ώρες.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Δ.Ν.Τ. χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και σημειώνει τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να λάβουν, αν απαιτηθεί, και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top