ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2016

Eurostat-e1403011712135

Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατέγραψε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Συνολικά, 24 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ πέτυχαν θετική ανάπτυξη στα τέλη του περσινού έτους, τόσο σε τριμηνιαίο όσο και σε ετήσιο επίπεδο. Τρία δεν έχουν υποβάλει ακόμα στοιχεία.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη που βρέθηκε στο «κόκκινο», με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 1,1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και κατά 1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, όπως φανέρωσαν τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τα νεότερα στοιχεία ανέτρεψαν τους προηγούμενους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, που έκαναν λόγο για ετήσια ανάπτυξη 0,3%.

Συγκεντρωτικά, η ευρωζώνη συνέχισε τη σταθερή ανάκαμψη της, με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση. Η νομισματική ένωση έκλεισε ένα ολόκληρο έτος ανοδικής πορείας του ΑΕΠ.

Θετικά ήταν τα μηνύματα και από τον πυρήνα της ευρωζώνης. Η Γερμανία αναπτύχθηκε κατά 1,8% και η Γαλλία κατά 1,2%. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, η Ιταλία, ενισχύθηκε κατά 1%, ενώ η τέταρτη «δύναμη» της νομισματικής ένωσης, η Ισπανία, πέτυχε εντυπωσιακή ανάπτυξη 3%.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top