ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Facebook: Επικοινωνία μέσω σκέψης και αφής

Regina Dugan, vice president of engineering of Building 8 at Facebook, speaks on stage during the second day of the annual Facebook F8 developers conference in San Jose, California, U.S., April 19, 2017. REUTERS/Stephen Lam

Το Facebook αποκάλυψε την μυστική ομάδα που έχει στην ηγεσία της πρώην επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας του Πενταγώνου, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρία μελετά τρόπους για να επικοινωνούν οι άνθρωποι μέσω σκέψης και αφής.

Η εταιρία ξεκίνησε το ερευνητικό εργαστήριο που ονόμασε Building 8, την περασμένη χρονιά για έρευνες που θα οδηγούσαν σε κατασκευή προϊόντων hardware. Επικεφαλής είναι η Ρεγκίνα Ντάγκαν, που ήταν επικεφαλής παρόμοιας ομάδας στην Alphabet Inc της Google και πριν από αυτό διευθύντρια της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Η Ντάγκαν είπε ότι στους προγραμματιστές που παίρνουν μέρος στην ετήσια συνδιάσκεψη του Facebook ότι η εταιρία χρησιμοποίησε για την ομάδα Building 8 το μοντέλο της DARPA, που είχε στηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση στη δεκαετία του 1950 και έδωσε στον κόσμο το ίντερνετ και τα GPS που χρησιμοποιούνται σε συσκευές καταναλωτών.

Η ανάπτυξη hardware είναι χρόνια μακριά, είπε η Ντάγκαν. Πιθανά προϊόντα θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Facebook να διαφοροποιηθεί και να πάψει να εξαρτάται από τα έσοδα της διαφήμισης.

Ενα παράδειγμα από τη δουλιά της ομάδας ήταν η προσπάθεια βελτίωσης της τεχνολογίας που επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν λέξεις χρησιμοποιώντας την σκέψη τους.
«Ακούγεται απίθανο, αλλά είναι πιο κοντά απ’ό,τι πιστεύετε» είπε η Ντάγκαν.

Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα ήδη οι άνθρωποι μπορούν να πληκτρολογήσουν οκτώ λέξεις το λεπτό, είπε. Ο στόχος του Facebook, που εργάζεται με ερευνητές σε διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια, είναι να κάνει το σύστημα μη επεμβατικό, και αρκετά γρήγορο για να μπορούν να πληκτρολογούν 100 λέξεις το λεπτό μόνο με την σκέψη. Ετσι «θα μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο φίλο σας χωρίς να βγάζετε το τηλέφωνο από την τσέπη» είπε.

Αλλο ένα πρότζεκτ, είπε, είναι η προσπάθεια να προωθηθεί η ικανότητα επικοινωνίας μέσω αφής, ιδέα που βασίζεται στη μέθοδο Μπρέιγ, που χρησιμοποιούν οι τυφλοί.

Στην συνδιάσκεψη παίχθηκε ένα βίντεο που έδειχνε δύο υπαλλήλους του Facebook να μιλούν μεταξύ τους με την αφή. Η Φράνσις, μία από τις υπαλλήλους, φορούσε μια ηλεκτρονική συσκευή στο χέρι και ο Φρέντι χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα στο υπολογιστή για να στείλει μηνύματα πίεσης στο χέρι της. «Αν ρωτήσετε την Φράνσις τι αισθάνεται» είπε η Ντάγκαν «θα σας πει ότι έμαθε να αισθάνεται το ακουστικό σχήμα μιας λέξης στο χέρι της».

Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε: «Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπτο. Το πρόβλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίες στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980».

Γι’ αυτό, όπως είπε, «εργαζόμαστε πάνω σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν απευθείας από τον εγκέφαλό τους περίπου πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι κάνει κάποιος στο τηλέφωνό του σήμερα. Θέλουμε τελικά να την μετατρέψουμε σε μια φορετή τεχνολογία μαζικής κλίμακας. Ακόμη κι ένα απλό «ναι» ή «όχι» με ένα εγκεφαλικό «κλικ», θα βοηθήσει ώστε να αισθάνεται κανείς με πιο φυσικό τρόπο πράγματα όπως η επαυξημένη πραγματικότητα».

Πρόσθεσε πάντως ότι η τεχνολογία θα πρέπει να εξελιχθεί, προτού εφαρμοσθεί στην πράξη.

Τον Δεκέμβριο το Facebook υπέγραψε συμφωνία με 17 πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών Harvard και Princeton, για να υπάρχει ομαλότερη συνεργασία με την ομάδα της Ντάγκαν.

πηγή: Reuters.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top