ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Facebook: Στοιχεία 87 εκατ.χρηστών αντλήθηκαν από την Cambridge Analytica

facebook2

Προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών και όχι μόνο 50 εκατομμυρίων ενδέχεται να έχει αποκτήσει η εταιρία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica , σύμφωνα με εκτίμηση του Facebook.
«Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών – οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ – αποκτήθηκαν από την Cambridge Analytica» ανέφερε η εταιρία.
Την πληροφορία αυτή έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του τεχνολογικού τομέα του Facebook Μάικ Σρέπφερ, σε μια ανάρτησή του που αφορούσε τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η εταιρεία προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση τρίτων στα προσωπικά δεδομένων των χρηστών του Facebook.

facebook-data
Ο Mark Zuckerberg μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι το Facebook δεν έχει δει «σημαντική επίδραση» στην χρήση ή στην πώληση διαφημίσεων από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, προσθέτοντας ότι «δεν είναι καλό» ο κόσμος να μην είναι ευχαριστημένος με την εταιρία.
Ο Zuckerberg είπε ότι αποδέχεται την ευθύνη για την διαρροή, που εξαγρίωσε χρήστες, διαφημιστές και κοινοβουλευτικούς.
«Όταν φτιάχνεις κάτι σαν το Facebook που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο, υπάρχουν σίγουρα πράγματα που θα κάνεις λάθος» είπε προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου.
Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει συζήτηση στο συμβούλιο του Facebook για παραίτησή του. Πρόσθεσε ότι δεν έχει απολυθεί κάποιος για το σκάνδαλο και δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποια απόλυση.
Ο Zuckerberg θα καταθέσει για το θέμα την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη σε δύο ακροάσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η Cambridge Analytica, που είχε στο πελατολόγιό της την εκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητεί την εκτίμηση του Facebook για τον αριθμό των χρηστών που επηρεάστηκαν. Την Τετάρτη είπε στο Twitter ότι δεν είχε πάρει πάνω από 30 εκατομμύρια αρχεία από ερευνητή που είχε προσλάβει για συλλογή στοιχείων από το Facebook.
Ο Zuckerberg είπε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρία του έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να ελέγχει και να επιβλέπει τις εφαρμογές τρίτων, όπως αυτός που είχε προσλάβει η Cambridge Analytica το 2014. «Γνωρίζοντας όσα ξέρω σήμερα, είναι καθαρό ότι έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα» είπε.
Το Facebook παίρνει μέτρα για να περιορίσει την προσβασιμότητα εφαρμογών τρίτων στα προσωπικά δεδομένα, είπε και ίσως χρειαστούν δύο χρόνια για να επιλυθούν τα προβλήματα.
Η προηγούμενη εκτίμηση για τον αριθμό των χρηστών προερχόταν από τις εφημερίδες New York Times και Observer του Λονδίνου, με βάση τις έρευνές τους για την Cambridge Analytica.
Ο Zuckerberg είπε ότι το Facebook εκτιμά ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος μετά από τον έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που κατέβασαν την εφαρμογή που δημιούργησε ο ακαδημαϊκός Αλεξάντρ Κογκαν για την Cambridge University, δηλαδή 270.000 άτομα και προσθέτοντας μετά τον αριθμό των φίλων τους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top