ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FT: Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει, οι Ευρωπαίοι θα είναι ελεύθεροι να κακοδιαχειριστούν την ελληνική κρίση μόνοι τους

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση και την ευρωζώνη επειδή «αδυνατούν να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας».

Σημειώνει ότι αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις Βερολίνου, Βρυξελλών και Αθήνας στην «ωμή» και «ειλικρινή» πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Θέλουν όλοι να συντηρήσουν το παραμύθι της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για λίγο ακόμα», επισημαίνει σκωπτικά ο κ. Μίνχαου.

Όπως συνεχίζει, το κλίμα στο ΔΝΤ για την Ελλάδα θα γίνει «ακόμα πιο εχθρικό» όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα στείλει τους αντιπροσώπους της στο Δ.Σ. του Ταμείου. «Αναμένω ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει τελικά από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας τους Ευρωπαίους ελεύθερους να κακοδιαχειριστούν τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση μόνοι τους», σχολιάζει.

Επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα για την αποδοχή του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχει το στόχο αυτό.

Επιρρίπτει επίσης στον Πρωθυπουργό το «καταστροφικό λάθος» ότι συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους έναντι του ΔΝΤ, του μοναδικού οργανισμού που υποστηρίζει την ελάφρυνση του χρέους: «Ήταν ένας λανθασμένος πολιτικός υπολογισμός. Νόμιζε ότι ο στόχος (του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα) ήταν μαλακός, όπως τόσοι άλλοι ευρωπαϊκοί στόχοι. Και νόμιζε ότι θα μπορούσε πάντοτε να βρει συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους επί διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπολόγισε εσφαλμένα επίσης ότι το ΔΝΤ θα συναινούσε σε μια τέτοια συμφωνία».

Προσθέτει ότι μία ακόμα ανείπωτη αλήθεια είναι ότι η Γερμανία δε θα διαγράψει ποτέ το ελληνικό χρέος, διότι το κοινοβούλιό της δε θα το επιτρέψει. Κάτι τέτοιο μάλιστα, συμπληρώνει ο συντάκτης των FT, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν υπολογίζει πως τα κόμματα που αντιτάσσονται στην ελληνική διάσωση θα ενισχυθούν σημαντικά.

Το άρθρο του Βόλφγκανγκ Μίνχαου καταλήγει με τη σημείωση ότι αν όντως το ΔΝΤ αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε είτε η Ελλάδα θα αθετήσει αποπληρωμή των οφειλών της αυτό το καλοκαίρι και θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη, είτε το Βερολίνο θα αποδεχθεί την ελάφρυνση χρέους λίγους μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές. «Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία μάχη στην οποία κάποιος θα βρεθεί στο πάτωμα».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top