ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FT: Συμφωνία Τσίπρα με Μέρκελ για να επιστρέφουν πρόσφυγες στις χώρες εισόδου – Το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Tsipras_Merkel

Το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, το Brexit και η λειτουργία της Ευρωζώνης θα βρεθούν επί τάπητος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετακίνηση» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά θέλουν να μεταβούν στη συνέχεια στη βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία. Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ που θα διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η κ. Μέρκελ-γράφουν οι FT- υπόκειται σε έντονη πίεση από τους Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους της στη Βαυαρία για να πείσει τις κυβερνήσεις άλλων χωρών μελών να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής αιτούντων άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές απειλούν μάλιστα να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν επιτευχθεί μια τέτοια λύση ως το τέλος αυτού του μήνα.

«Δεν είναι σημαντικό αν υπάρξουν κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό θα βοηθήσει να δώσει ένα μήνυμα στους λαθρεμπόρους ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τους Financial Times , «o κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο 50-100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας. «Για μας δεν είναι το πρόβλημα»», είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε πάντως σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα συνδέεται με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί θετικά η κατάσταση των οικογενειών μεταναστών που έχουν διαχωριστεί, με αποτέλεσμα ορισμένα μέλη της οικογένειας να έχουν παραμείνει στην ελληνική επικράτεια, ενώ άλλα έχουν βρεθεί σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Όπως είπε, σήμερα υπάρχουν 2.500 άτομα από τέτοιες διαιρεμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι το δίλημμα αυτό που έχουμε μπροστά είναι πιο σοβαρό από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά είναι τι Ευρώπη θέλουμε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα», επειδή ο αριθμός των αφίξεων είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015. «Αλλά υπάρχει η συζήτηση λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία».

«Νομίζω ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι ένα ζήτημα που θα τελειώσει μετά από μια πιθανή λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά», τόνισε αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα. «Το μεταναστευτικό θέμα είναι εδώ για να μείνει, για να μείνει για πολύ καιρό» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top