ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Greenpeace: 22 πόλεις της Ινδίας στις 30 με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα

gurgaon1

22 από τις 30 πόλεις με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα βρίσκονται στην Ινδία, λέει η νέα έκθεση της Greenpeace.
H ανάλυση της Greenpeace και της AirVisual μετρήσεων για την μόλυνση της ατμόσφαιρας από 3.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο βρήκε ότι κατά 64% ξεπερνούν τις οδηγίες έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας για μικροσωματίδια PM2.5, που σχετίζονται με μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας.
Όλες οι πόλεις που μετρήθηκαν σε Μέση Ανατολή και Αφρική ξεπερνούν την οδηγία του ΠΟΥ, όπως και το 99% των πόλεων σε νότια Ασία και 89% στην ανατολική Ασία. Καθώς πολλές πόλεις, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν έχουν επικαιροποιημένα δημόσια αρχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ο πραγματικός αριθμός των πόλεων που ξεπερνούν τα όρια του ΠΟΥ είναι πολύ μεγαλύτερος, λένε οι συγγραφείς της έκθεσης.
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία του 2018 από δημόσιες πηγές καταγραφής, οπως κυβερνητικά δίκτυα, συμπληρωμένα με επικυρωμένα στοιχεία από την IQAir AirVisual, που καταγράφουν ιδιώτες και οργανώσεις.
Η Ινδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Η πόλη Γκούρουγκραμ (φωτογραφία), πόλη στα νοτιοδυτικά του Δελχί και είναι τεχνολογικός κόσμος όπου διεθνείς εταιρίες όπως η Uber και το TripAdvisor έχουν την έδρα τους, καταγράφεται ως η πιο μολυσμένη στον κόσμο με μέσο όρο πάνω από 135 μικρογραμμάρια PM2.5 µg/m3 σε όλη την διάρκεια του έτους. Το Δελχί βρίσκεται στην 11η θέση.
Η πόλη Φαϊζαλαμπάντ του Πακιστάν είναι Τρίτη με 130 µg/m3 και η Λαχόρη 10η. Η Ντάκα του Μπαγκλαντές είναι 17η. Η μόνη άλλη χώρα που βρίσκεται στο top 30 είναι η Κίνα, με 6 πόλεις που περιλαμβάνουν την Χοτάν στην δυτική επαρχία Σινγιανγκ(8η) και την αρχαία πόλη του Δρομου του Μεταξιού Κασγκάρ (19η).
Οι πρωτεύουσες που βρίσκονται στις πιο μολυσμένες είναι Δελχί, Ντάκα και Καμπούλ (52η). Το Σεράγεβο της Βοσνίας είναι η πιο μολυσμένη ευρωπαϊκή πόλη με ετήσιο μέσο όρο µg/m3. Το Λονδίνο είναι η 48η πρωτεύουσα με την μεγαλύτερη μόλυνση 12.0 µg/m3 και η Ουάσιγκτον 56η με 9.2 µg/m3.
«Η μόλυνση της ατμόσφαιρας μας στερεί μέσα επιβίωσης και το μέλλον μας, αλλά μπορούσε να το αλλάξουμε» λέει ο Yeb Saño, διευθυντής της Greenpeace στην Νοτιοανατολική Ασία. «Θέλουμε αυτή η έκθεση να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν τον αέρα που αναπνέουμε, γιατί κατανοούμε την επίδραση της ποιότητας του αέρα στη ζωή μας, θα δράσουμε για να προστατεύσουμε ό,τι είναι πιο σημαντικό».
Και προσθέτει «Βάζοντας στην άκρη τις ανθρώπινες απώλειες, το συνολικό εκτιμώμενο εργασιακό κόστος εκτιμάται στα 225 δισεκατομμύρια δολάρια και το ιατρικό κόστος σε τρισεκατομμύρια δολάρια».
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 7 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο πεθαίνουν πρόωρα από έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως.

theguardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top