ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Handelsblatt: Η Ελλάδα παρεκκλίνει από την αναπτυξιακή πορεία

Greece_euro

Η Handelsblatt για τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία της οικονομίας το 2018 αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt υπό τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία παρεκκλίνει από την πορεία ανάπτυξης».

Όπως αναφέρει το άρθρο, «στα τέλη του 2018 η ελληνική οικονομία παρέκκλινε από την αναπτυξιακή πορεία και συρρικνώθηκε στον ίδιο βαθμό με την ιταλική. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1%, με αποτέλεσμα να τερματίζεται μια φάση ανάπτυξης που διήρκεσε εννέα διαδοχικά τρίμηνα […].

Μείωση ίδιου μεγέθους παρουσίασε στα τέλη του 2018 και η ιταλική οικονομία. Ιταλία και Ελλάδα συγκαταλέγονται στις χώρες με τα υψηλότερα χρέη: οι δανειακές υποχρεώσεις της Ιταλίας ξεπερνούν το 130% ενώ της Ελλάδας το 180% του ΑΕΠ. Εξαιτίας υψηλού ελλείμματος και μιας κατεστραμμένης οικονομίας η Ελλάδα είχε χάσει το 2010 την πρόσβαση στις χρηματαγορές. Έκτοτε έπρεπε να στηριχθεί με δάνεια δισεκατομμυρίων».

Σύμφωνα με την ΗΒ, «οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ ζήτησαν σε αντάλλαγμα πολλές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη διοίκηση και την οικονομία. Το καλοκαίρι του 2018 έληξε το πρόγραμμα βοήθειας. Πρόσφατα η Κομισιόν προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει πιο γρήγορα σε τάξη την οικονομία της. Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Η πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε η Ελλάδα έπειτα από μια σχεδόν δεκαετία προκάλεσε ωστόσο το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών».

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top