ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Handelsblatt: Προς συμφωνία Ευρωπαίων – ΔΝΤ- Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Greece_EU

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκουν κοινό τόπο στις διαφωνίες τους σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Στη διαδικτυακή της έκδοση, σημειώνει ότι τις κοινές θέσεις τους θα παρουσίαζαν ήδη το βράδυ της Παρασκευής σε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το περίγραμμα της συμφωνίας
Θα τελειώσει η ατέρμονη αβεβαιότητα με την αξιολόγηση; Θετικά τα νέα σύμφωνα κατά την Handelsblatt. Παραμένει βέβαια το ερώτημα εάν η Αθήνα θα αποδεχθεί αυτούς τους όρους. Σε θετική περίπτωση οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας ότι μόνο και μόνο μια συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές αποτελεί επιτυχία. Ποια είναι αυτή η συμφωνία; Κατά την εφημερίδα το ΔΝΤ αποδέχεται το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ίσως το 2018 και 2019, εκεί που ζητούσε μείωση στο 1,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος.

Το άλλο ερώτημα, ποια θα είναι τα μέτρα λιτότητας για το διάστημα μετά το 2020, παραμένει ωστόσο ανοιχτό, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της θα ξεκαθαριστεί αργότερα, όπως και για τυχόν ελάφρυνση του χρέους, που ζητά το ΔΝΤ, αλλά απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση. Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πάουλ Τόμσεν είχε συζητήσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ρόλος των Eυρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας είναι να συνεχίσει να ζητά την τήρηση των σχετικά φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων, αναφέρει στην εφημερίδα στέλεχος των διαπραγματευτών, ενώ οι δομικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται στη ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να επενεργούν «διαρκώς». Τέλος οι λεπτομέρειες θα ξεκαθαριστούν από τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και εκτιμά ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 20. Φεβρουαρίου.

Όλες οι προσπάθειες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στοχεύουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διαβεβαίωσε στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερόλινο η εκπρόσωπός του Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις σκληρές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις τελευταίες εβδομάδες. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κ. Τιζενχάουζεν επισήμανε ότι «είναι ευχάριστο» ότι προς το παρόν έχει επιτευχθεί «συνεννόηση» των θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα – συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ: «Ήδη διαγραφόταν το τελευταίο διάστημα μια εποικοδομητική συμμετοχή του ΔΝΤ.»

Όπως τόνισε, είναι εξίσου σημαντικό να επιτευχθεί συνεννόηση των θεσμών με την Ελλάδα και πως για αυτό το λόγο θα πρέπει οι εκπρόσωποί τους (Mission Chiefs) να επιστρέψουν στην Αθήνα. Η κ. φον Τιζενχάουζεν υπενθύμισε ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, αλλά όπως είπε, «ως τότε υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος.» Όπως διαβεβαίωσε, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «συμβάλλει ενεργά ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι προσπάθειές μας.»

Πάντως, η Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν διευκρίνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες από την Αθήνα για συνάντηση της καγκελαρίου με τον κ. Τσακαλώτο. «Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο,» είπε η κ. Ζάιμπερτ, «επειδή τις συναντήσεις και συνομιλίες με την Ελλάδα, η καγκελάριος, φυσικά, τις πραγματοποιεί στο επίπεδο του πρωθυπουργού.»

Πηγή: deutsche welle

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top