ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Handelsblatt: Το εφιαλτικό σενάριο της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών

greek-banks2

Στους φόβους που προκαλεί σε τραπεζικά στελέχη μια πιθανή «πρόωρη» πλήρης άρση των capital controls, την οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για προεκλογικούς λόγους επιβεβαίωσης του αφηγήματός του περί «εξόδου από την κρίση» αναφέρεται, σε ρεπορτάζ της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την οριστική διευθέτηση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων», γεγονός που έχει μεγάλο κόστος για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, θέλοντας να δώσει την εικόνα της προστασίας των δανειοληπτών, κυρίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Θυμίζει μάλιστα το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Η γερμανική εφημερίδα θυμίζει τα γεγονότα του α’ εξαμήνου του 2015, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και στον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες και τελικά την πορεία προς τα capital controls.
Σημειώνει δε ότι έκτοτε οι περιορισμοί χαλάρωσαν σταδιακά και οι αναλήψεις μετρητών είναι δυνατές και πάλι (από τον Οκτώβριο του 2018) σε απεριόριστα ποσά. Τα εμβάσματα στο εξωτερικό, ωστόσο, περιορίζονται σε 2.000 ευρώ το μήνα για ιδιώτες και 100.000 ευρώ για εταιρείες.
Οι μεγαλύτερες συναλλαγές πρέπει να εγκρίνονται κατά περίπτωση από τις τράπεζες και για τα πολύ μεγάλα ποσά και από το Υπουργείο Οικονομικών – μια διαδικασία γραφειοκρατική και χρονοβόρα, αναφέρει.
Συνεπώς, οι εταιρείες επιθυμούν πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ωστόσο οι τράπεζες «ανησυχούν ότι πολλοί Έλληνες θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό εάν αρθούν οι περιορισμοί στις μεταφορές χρημάτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο περιορισμό της ρευστότητας».
Κατά τα έτη κρίσης, «οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεων τους. Οι καταθέσεις μειώθηκαν από 237,5 δισ. ευρώ το 2009 σε 122,2 δισ. ευρώ στα μέσα του 2015. Εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν και πάλι στα 134,5 δισ. ευρώ. Στους τραπεζικούς κύκλους εκτιμάται ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να διατηρούν περίπου 28 δισ. ευρώ σε μετρητά σε θυρίδες και διαμερίσματα – από φόβο για το μέλλον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», οι ειδικοί εκτιμούν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι το ένα τρίτο τους αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Η Handelsblatt κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη περί ενδεχομένου να χρειαστούν νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις για τις τράπεζες, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα των NPLs, τονίζοντας ότι είναι απίθανο οι εταίροι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ να διαθέσουν και πάλι βοήθεια για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών.
«Σε τελική ανάλυση, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθεί το κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Έχοντας στο μυαλό τους αυτό το σενάριο φρίκης, είναι κατανοητό γιατί οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτε για πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίων προς το παρόν», καταλήγει η εφημερίδα.

πηγή capital.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top