ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kίνημα Αλλαγής: Με δυο γραμμές για το Μακεδονικό- Αναταράξεις και διαφοροποιήσεις

KINAL_ Politiko Symv

Διαφορετικές προσεγγίσεις στο Μακεδονικό δημιουργούν συνθήκες ρήξης στο Κίνημα Αλλαγής προκαλώντας γενικότερες αναταράξεις.

Η πολύωρη συνεδρίαση χθες βράδυ του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν στάθηκε ικανή να διαμορφώσει κοινή γραμμ΄, καθώς η Φώφη Γεννηματά, επέμενε στην αρνητική της θέση έναντι της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ, έχοντας απέναντί της τους υπόλοιπους, δηλαδή, τον Σταύρο Θεοδωράκη που υποστήριξε τη συμφωνία με θέρμη, ενώ την υποστήριξαν και οι Γιώργος ΠαπανδρέουΘανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συμμετείχε τηλεφωνικά από το Στρασβούργο.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι οι βασικές αρχές που είχε θέσει ως προϋπόθεση το ΚΙΝ.ΑΛ.  εκπληρούνται  στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

Οι διαφοροποιήσεις έγιναν σαφείς σήμερα με τη δήλωση της κ. Γ. Γεννηματά και την παρέμβαση του  Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή, ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις από την πρόεδρο του Κινήματος.

Στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά, χαρακτήρισε βήμα αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση, παρά τα θετικά σημεία,  την συμφωνία. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία στη συμφωνία, ωστόσο υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μόνο εάν υπάρξουν αλλαγές στα σημεία της γλώσσας και της εθνικότητας και η επιστολή πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ να αποσταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα, έχει αδυναμίες και θα μας δοθεί η δυνατότητα τις επόμενες μέρες να την συζητήσουμε αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε». Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πολλές φορές ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και δεν ασχολείται με την πολιτική προκειμένου να είναι συνεχώς στην αίθουσα του κοινοβουλίου. «Δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα. Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής. Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας!», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του δημάρχου της Αθήνας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή, όχι γιατί δεν έχει ατέλειες, αλλά γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά. Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί», ενώ εξαπολύει  επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση…

Οι διαφοροποιήσεις αυτές φέρνουν για άλλη μια φορά στη κόψη του ξυραφιού, το νεοσύστατο ΚΙΝΑΛ. Η δημόσια διαφοροποίηση του Στ. Θεοδωράκη εντός της Βουλής, προκάλεσε εκνευρισμό σε πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι με τη στάση επί της ουσίας, προσφέρει στήριξη στον κ. Τσίπρα και παράλληλα του δίνει χώρο για να συνεχίσει τα παιχνίδια με την κεντροαριστερά.

Αντίστοιχο όμως είναι το κλίμα και στους βουλευτές του Ποταμιού, κάποιοι εκ των οποίων πρότειναν ακόμη και αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top