ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Metron Analysis: Στις 14,1 μονάδες η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- Στην 3η θέση το ΚΙΝΑΛ

Tsipras_Mitsotakis_Gennimata

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάζουν  «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», είναι χαρακτηριστική της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, αναδεικνύεται το Μακεδονικό ως μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε πρωτοφανή συρρίκνωση τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Για πρώτη φορά ποσοστό 38% προκρίνει πρόωρες εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό (στην εκτίμηση ψήφου) 36,7% διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,1 μονάδες (22,6 %) 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis η διαφορά ανοίγει κατά 1,1%, πρωτίστως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέρχεται στα χαμηλότερα ποσοστά της άνοιξης του 2017.

Τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,9% αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής και ακολουθούν με 8% η Χρυσή Αυγή, με 6,8% το ΚΚΕ, ενώ η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 3,2%.

Οι ΑΝΕΛ κινούνται στο 2%, στο 2,8% η «Ελληνική Λύση» με τα υπόλοιπα κόμματα να βρίσκονται κάτω από το 2%.

Με βάση τα ποσοστά αυτά η ΝΔ κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας, με την κυβέρνηση να σημειώνει σημαντικές απώλειες λόγω της συμφωνίας για το Σκοπιανό, που εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και μόνο το 23% τη βλέπει θετικά), αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που εξηγεί την κυβερνητική καταβύθιση.

Σε ό,τι αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης, με 42% ενώ η Φώφη Γεννηματά ακολουθεί  με 38% στις θετικές γνώμες (59% αρνητικές), ο Βασίλης Λεβέντης 33% (63% αρνητικές), ο Σταύρος Θεοδωράκης 32% (65% αρνητικές), ο Δημήτρης Κουτσούμπας 27% (63% αρνητικές) , ο Αλέξης Τσίπρας 26% (72% αρνητικές) και ο Πάνος Καμμένος 16% (82% αρνητικές).

Για πρώτη φορά, διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%). Το 31% θεωρεί σκόπιμη την εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 24% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ΝΔ επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της (36,7% στην εκτίμηση ψήφου) από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,1 μονάδες (22,6 %).

Η οικονομία παραμένει το μεγάλο βαρίδι και η συμφωνία στο Eurogroup δεν ανατρέπει την εικόνα. Το 57% των ερωτηθέντων (έναντι 25%) αξιολογεί αρνητικά όσα συμφωνήθηκαν – και, συνακόλουθα, τους πανηγυρισμούς στο Ζάππειο.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top